Letnia sałatka z jajkiem i chrupiącym indykiem
Ugotowane i ostudzone jajka kroimy w kostkę, ogórek obieramy i kroimy w plasterki. Sałatę dokładnie myjemy i odsączamy, następnie oddzielamy liście…
Składniki, których potrzebujesz
150 g mięsa z indyka (lub kurczaka)
2 łyżki oleju
1 główka sałaty
2 jajka na twardo
sól
pieprz mielony
przyprawa do sałatek
1/2 ogórka sałatkowego
1 plasterek twardego sera (dowolnego)
1/2 czerwonej cebuli
sos czosnkowy (lub dip czosnkowy)
sok z cytryny (do skropienia)
Sposób przygotowania
Ugotowane i schłodzone jajka kroimy na kawałki, ogórek sałatkowy obieramy i kroimy w plasterki. Sałatę dokładnie myjemy i odsączamy, a następnie liście układamy na talerzu. Dodajemy pokrojony ogórek, jajka, lekko solimy i posypujemy przyprawą do sałatek.
Ser kroimy w małe kostki i dodajemy do sałatki. Sałatki na talerzu nie mieszamy, tylko wszystkie składniki układamy obok siebie.
Mięso z indyka lub kurczaka kroimy na większe kawałki, solimy i pieprzymy. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju, wkładamy mięso i smażymy, aż będzie złociste.
Na wierzchu sałatki na talerzu układamy kawałki mięsa. Na koniec skraplamy je sokiem z cytryny i polewamy sosem czosnkowym.
Co jeszcze warto wiedzieć o przepisie Letnia sałatka z jajkiem i chrupiącym indykiem
Letnia sałatka z jajkiem i chrupiącym mięsem indyka to orzeźwiające danie, idealne na ciepłe dni. Kombinacja świeżych warzyw, takich jak pomidory, ogórki i sałata, nadaje sałatce lekkość i smak. Jajko na twardo wnosi kremową teksturę, a chrupiące mięso indyka dodaje odżywczych białek i interesującej chrupkości. Ta sałatka jest nie tylko smaczna, ale też zdrowa, i jest doskonałym wyborem na lunch lub kolację. Dodatkowo łatwo ją dostosować do sezonowych składników.
Tomáš Rohlena