Spaghetti aglio olio e peperoncino
Spaghetti gotujemy w osolonej wodzie według instrukcji na opakowaniu. Obrany czosnek kroimy na cienkie plasterki, papryczki chili myjemy, pozbawiamy nasion i…
Składniki, których potrzebujesz
500 g makaronów spaghetti (polecam Adriana, Panzani lub Barilla)
1,5 świeżej papryczki chili
1,5 główki czosnku
łyżeczka przyprawy Aglio olio & peperoncino
75 ml jakościowej oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
150 g startego parmezanu
świeża bazylia
Sposób przygotowania
Spaghetti gotujemy w osolonej wodzie według wskazówek na opakowaniu. Obieramy czosnek i kroimy go w cienkie plasterki, papryczki chili myjemy, usuwamy nasiona i kroimy na małe kosteczki. Czosnek i chili wkładamy na patelnię, dodajemy przyprawy (jeśli nie mamy specjalnych do Aglio olio & peperoncino, wystarczy suszona bazylia i trochę soli chili), zalewamy oliwą z oliwek i powoli smażymy na patelni. Wystarczy około 5 minut na małym ogniu, aby czosnek się nie przypalił, a tylko zmiękł.
Ugotowane spaghetti odcedzamy i wkładamy do wyłączonej patelni. Dokładnie mieszamy i jesteśmy gotowi do podania. Na wierzch dodajemy grubo starty parmezan (nie oszczędzamy) i świeże liście bazylii.
Co jeszcze warto wiedzieć o przepisie Spaghetti aglio olio e peperoncino
Pasta aglio olio e peperoncino to tradycyjne włoskie danie, które pochodzi z Neapolu. Są proste w przygotowaniu i wymagają tylko kilku podstawowych składników: makaronu, oliwy z oliwek, czosnku i suszonych papryczek chili. W tej potrawie wyraża się piękno włoskiej kuchni – smaczne i szybkie danie bez zbędnych komplikacji. Idealnie podaje się je z parmezanem i świeżymi ziołami. Dzięki swojemu silnemu aromatowi i pikantnemu smaku pasta aglio olio e peperoncino zdobyła serca wielu miłośników dobrej kuchni na całym świecie.
Tomáš Rohlena