Wielkanocna marchewkowa owieczka
W zdrowszej wersji łatwo przygotujemy również klasyczne świąteczne ciastka. Jako przykład posłuży ten wielkanocny baranek. Na bazę potrzebujemy…
Składniki, których potrzebujesz
150 g mąki pełnoziarnistej drobno mielonej
150 g mąki orkiszowej
80 ml oleju roślinnego
300 g drobno startych marchewek
90 ml miodu
1-2 jajka
50 g orzechów
50 g suszonych owoców (rodzynki, goji, żurawina itd.)
1 proszek do pieczenia (bez fosforanów)
150 g jogurtu naturalnego
1 cytryna
1 szczypta soli
Sposób przygotowania
Marchewkę dokładnie umyj i zetrzyj na drobno, a następnie skrop ją sokiem z cytryny.
W misce połącz mąkę z odrobiną soli i proszkiem do pieczenia.
Dodaj pozostałe składniki i wszystko dokładnie wymieszaj.
Natłuść formę na baranka olejem, wlej do niej ciasto i piecz w nagrzanym piekarniku przez 40 minut w temperaturze 180 °C.
Co jeszcze warto wiedzieć o przepisie Wielkanocna marchewkowa owieczka
Wielkanocny marchewkowy baranek to tradycyjne słodkie wypieki, które często przygotowuje się na święta wielkanocne. Ten pyszny deser wytwarzany jest z marchwi, co nadaje mu przyjemny smak i wilgotność. Baranek zazwyczaj pieczony jest w formie zwierzęcia, co symbolizuje nową nadzieję i życie. Po upieczeniu często dekorowany jest lukrem lub polewą i posypywany kokosem. To nie tylko smaczny, ale i kolorowy dodatek do wielkanocnego stołu, który zachwyci każdego miłośnika słodyczy.
Tomáš Rohlena