Mojito

Mojito
Czas przygotowania: 20 minut
Czas gotowania: 40 minut
Porcje: 4

Do moździerza wkładamy miętę, ilość według smaku, dodajemy łyżeczkę brązowego cukru i rozgniatamy tłuczkiem. Dzielimy do 2 szklanek.

Składniki, których potrzebujesz

3 łyżeczki cukier trzcinowy
2 cl biały rum
4 dl woda gazowana bez smaku
8 listków świeża mięta
1 szt. limonka
według smaku 2 - 6 kostek lodu

Sposób przygotowania

Weźmiemy połówkę limonki, z niej odkroimy 2 plasterki do ozdoby, a resztę pokroimy na cząstki, lekko wyciśniemy i wrzucimy do szklanek. Do każdej szklanki wsypujemy jeszcze łyżeczkę cukru i zalewamy rumem oraz wodą gazowaną.

Dodajemy posiekany lód, na wierzch ozdabiamy gałązką mięty i plasterkiem limonki.

Co jeszcze warto wiedzieć o przepisie Mojito

Mojito to orzeźwiający kubański koktajl, który składa się z białego rumu, świeżej limonki, cukru, mięty i wody sodowej. Ten napój jest popularny ze względu na swoją zrównoważoną kombinację słodkich, kwaśnych i orzeźwiających smaków. Idealny jest szczególnie w gorące letnie dni, kiedy zapewnia ochłodzenie i orzeźwienie. Przygotowuje się go łatwo, a dzięki wyrazistym składnikom jest popularny na całym świecie. Mojito jest nie tylko smaczne, ale także wizualnie atrakcyjne, gdy serwowane jest z liśćmi mięty i plasterkami limonki.

Podoba Ci się przepis? Daj mu 5 gwiazdek!

Aktualna ocena przepisu 4.7/5 (23 głosujących)

avatar autora Tomáš Rohlena
Tomáš Rohlena to wszechstronna osoba o szerokich zainteresowaniach. Jest wielkim miłośnikiem jedzenia i okazjonalnego gotowania. Interesuje się również doświadczeniami kulinarnymi w restauracjach. Każdej niedzieli jego rodzina czeka na jego regularny obiad, który dla nich przygotowuje.
ikona sieci społecznościowych ikona sieci społecznościowych

Gdzie jest przepis?

Kategoria: Koktajl, Drinki, Owocowe
Štítky: koktajle, Inne kuchnie, przepis wegetariański

Komentarze

Dodaj pierwszy komentarz do przepisu Mojito.

Dodaj komentarz