Sok cytrusowo-marchewkowy

Sok cytrusowo-marchewkowy
Czas przygotowania: 20 minut
Czas gotowania: 40 minut
Porcje: 4

Pokroimy na kawałki obrane cytryny, pomarańcze i startą marchewkę.

Składniki, których potrzebujesz

35 g kwas cytrynowy
2 szt cytryna
85 dkg cukier kryształ
4 szt pomarańcza
50 dkg marchew
10 l woda

Sposób przygotowania

Do garnka wlewamy 2l wody, rozpuszczamy w niej cukier i dodajemy cytrusy oraz marchew. Gotujemy do zmięknięcia przez 1-2 godziny.

Kiedy ugotujemy, zawartość miksujemy. Następnie mieszamy z pozostałą wodą i kwaskiem cytrynowym.

Sok przelewamy do butelek, ewentualnie pozwalamy ostygnąć i podajemy w szklance z plasterkiem pomarańczy.

Co jeszcze warto wiedzieć o przepisie Sok cytrusowo-marchewkowy

Sok cytrusowo-marchewkowy to orzeźwiający i zdrowy napój, który łączy słodycz marchwi z kwasowością cytrusów. Ten sok jest bogaty w witaminy, minerały i przeciwutleniacze, co przyczynia się do wzmocnienia odporności i poprawy kondycji skóry. Przygotowanie jest proste: wystarczy zmiksować świeżo wyciśnięte pomarańcze i grejpfruty z tartą marchewką. Wynikiem jest po prostu pyszny napój, idealny na przebudzenie rano lub jako orzeźwienie w gorący dzień. Sok cytrusowo-marchewkowy pokochasz za jego wyjątkowy smak i korzyści zdrowotne.

Podoba Ci się przepis? Daj mu 5 gwiazdek!

Aktualna ocena przepisu 4.4/5 (23 głosujących)

avatar autora Tomáš Rohlena
Tomáš Rohlena to wszechstronna osoba o szerokich zainteresowaniach. Jest wielkim miłośnikiem jedzenia i okazjonalnego gotowania. Interesuje się również doświadczeniami kulinarnymi w restauracjach. Każdej niedzieli jego rodzina czeka na jego regularny obiad, który dla nich przygotowuje.
ikona sieci społecznościowych ikona sieci społecznościowych

Gdzie jest przepis?

Kategoria: Czeski, Koktajl, Drinki, Owocowe, Dla dzieci, Świąteczne danie
Štítky: Kuchnia czeska, napój, przepis wegetariański

Komentarze

Dodaj pierwszy komentarz do przepisu Sok cytrusowo-marchewkowy.

Dodaj komentarz