Sok cytrusowo-marchewkowy
Pokroimy na kawałki obrane cytryny, pomarańcze i startą marchewkę.
Składniki, których potrzebujesz
35 g kwas cytrynowy
2 szt cytryna
85 dkg cukier kryształ
4 szt pomarańcza
50 dkg marchew
10 l woda
Sposób przygotowania
Do garnka wlewamy 2l wody, rozpuszczamy w niej cukier i dodajemy cytrusy oraz marchew. Gotujemy do zmięknięcia przez 1-2 godziny.
Kiedy ugotujemy, zawartość miksujemy. Następnie mieszamy z pozostałą wodą i kwaskiem cytrynowym.
Sok przelewamy do butelek, ewentualnie pozwalamy ostygnąć i podajemy w szklance z plasterkiem pomarańczy.
Co jeszcze warto wiedzieć o przepisie Sok cytrusowo-marchewkowy
Sok cytrusowo-marchewkowy to orzeźwiający i zdrowy napój, który łączy słodycz marchwi z kwasowością cytrusów. Ten sok jest bogaty w witaminy, minerały i przeciwutleniacze, co przyczynia się do wzmocnienia odporności i poprawy kondycji skóry. Przygotowanie jest proste: wystarczy zmiksować świeżo wyciśnięte pomarańcze i grejpfruty z tartą marchewką. Wynikiem jest po prostu pyszny napój, idealny na przebudzenie rano lub jako orzeźwienie w gorący dzień. Sok cytrusowo-marchewkowy pokochasz za jego wyjątkowy smak i korzyści zdrowotne.