Prosta zupa dyniowa

Prosta zupa dyniowa
Czas przygotowania: 20 minut
Czas gotowania: 40 minut
Porcje: 4

Na zrobienie prostego zupy.

Składniki, których potrzebujesz

1 kubek śmietana do gotowania
0,5 łyżeczki przyprawa curry
0,5 kg miąższ z dyni
1 szt ziemniaki
1 l bulion warzywny
1 łyżka olej
1 szt cebula
do dekoracji nasiona słonecznika
do smaku zmielony czarny pieprz
sól

Sposób przygotowania

Na oleju smażymy drobno pokrojoną cebulę, do tego dodajemy dynię i ziemniaka pokrojonego w kostkę. To wszystko ładnie smażymy.

Mieszankę zalewamy bulionem warzywnym lub rosołem i gotujemy przez około pół godziny. Potem chłodzimy, a następnie miksujemy. Zupę ponownie doprowadzamy do wrzenia, wlewamy do niej śmietanę i przyprawiamy przyprawami.

Zupę podajemy w talerzach, posypaną nasionami słonecznika.

Co jeszcze warto wiedzieć o przepisie Prosta zupa dyniowa

Prosta zupa dyniowa to pyszne i pożywne danie, idealne na jesienne dni. Ta zupa jest przygotowywana ze świeżej dyni, cebuli, czosnku i bulionu, co nadaje jej delikatną i kremową konsystencję. Możesz ją doprawić imbirem lub gałką muszkatołową, aby podkreślić smak. Podawaj ją na ciepło, najlepiej z chlebem lub grzankami. Jest smaczna, zdrowa i łatwo ją przygotujesz w wersji wegańskiej. Ta zupa rozgrzeje Cię i umili po ciężkim dniu.

Podoba Ci się przepis? Daj mu 5 gwiazdek!

Aktualna ocena przepisu 4.3/5 (23 głosujących)

avatar autora Tomáš Rohlena
Tomáš Rohlena to wszechstronna osoba o szerokich zainteresowaniach. Jest wielkim miłośnikiem jedzenia i okazjonalnego gotowania. Interesuje się również doświadczeniami kulinarnymi w restauracjach. Każdej niedzieli jego rodzina czeka na jego regularny obiad, który dla nich przygotowuje.
ikona sieci społecznościowych ikona sieci społecznościowych

Gdzie jest przepis?

Kategoria: Bezglutenowe, Czeski, Zupy, Wegetariańskie, Warzywa
Štítky: Kuchnia czeska, zupa, przepis wegetariański

Komentarze

Dodaj pierwszy komentarz do przepisu Prosta zupa dyniowa.

Dodaj komentarz