Domowy likier jajeczny

Domowy likier jajeczny
Czas przygotowania: 20 minut
Czas gotowania: 40 minut
Porcje: 4

To jest najprostszy przepis na ajerkoniak.

Składniki, których potrzebujesz

6 sztuk żółtko
1 puszka niesłodzone mleko skondensowane
2 puszki salka
2 dl rum

Sposób przygotowania

Otwieramy wszystkie puszki. Żółtka ubijamy na pianę i stopniowo dodajemy obie mleka. Na koniec wlewamy rum według smaku.

Gotowy likier wylewamy do szklanek i pozostawiamy do schłodzenia.

Likier jajeczny podajemy przy każdej odpowiedniej okazji.

Co jeszcze warto wiedzieć o przepisie Domowy likier jajeczny

Domowy ajerkoniak to pyszny i kremowy napój, który zdobył serca wielu miłośników słodkości. Główne składniki to świeżo żółtka jaj, cukier, mleko i alkohol, zwykle rum lub brandy. Ten napój tradycyjnie przygotowuje się podczas zimowych świąt, a jego delikatny smak i luksusowa tekstura tworzą niezapomnianą atmosferę. Domowa wersja jest dodatkowo wspaniale świeża i można ją dostosować do własnego gustu, na przykład dodając wanilię lub gałkę muszkatołową. Ciesz się nim samodzielnie lub jako część świątecznych uroczystości!

Podoba Ci się przepis? Daj mu 5 gwiazdek!

Aktualna ocena przepisu 4.7/5 (23 głosujących)

avatar autora Tomáš Rohlena
Tomáš Rohlena to wszechstronna osoba o szerokich zainteresowaniach. Jest wielkim miłośnikiem jedzenia i okazjonalnego gotowania. Interesuje się również doświadczeniami kulinarnymi w restauracjach. Każdej niedzieli jego rodzina czeka na jego regularny obiad, który dla nich przygotowuje.
ikona sieci społecznościowych ikona sieci społecznościowych

Gdzie jest przepis?

Kategoria: Drinki
Štítky: Kuchnia czeska, napój, przepis wegetariański

Komentarze

Dodaj pierwszy komentarz do przepisu Domowy likier jajeczny.

Dodaj komentarz