Masala

Masala
Czas przygotowania: 20 minut
Czas gotowania: 40 minut
Porcje: 4

Tradycyjny indyjski napój.

Składniki, których potrzebujesz

1 łyżeczka mielona cynamon
1 l woda
4 łyżeczki czarna herbata
1/2 szt. papryczka chili
500 ml mleko
10 kulek kardamon
2 szczypty mielony biały pieprz
1 szczypta kolendra
1 łyżeczka mielony imbir
do smaku cukier

Sposób przygotowania

Najlepiej w moździerzu rozdrabniamy kardamon. W litrze zimnej wody gotujemy wszystkie przyprawy. Gotujemy przez około 10 minut, potem napój jest wystarczająco ostry.

Do tego dodajemy herbatę, a po około 3 minutach dodajemy cukier. Po kilku minutach dodajemy również mleko i znowu gotujemy.

Po chwili gotowania zdejmujemy z ognia, przecedzamy i możemy pić.

Jako zamiennik dla wszystkich tych przypraw można kupić w jakimś herbacianym sklepiku herbatę Daat Masala.

Możemy pić na ciepło i na zimno.

Co jeszcze warto wiedzieć o przepisie Masala

Masala to mieszanka przypraw, która pochodzi z indyjskiej kuchni. Zawiera różne składniki, takie jak kolendra, kmin, kurkuma i papryczki, co nadaje jej unikalny smak i aromat. Używana jest do przyprawiania wielu potraw, w tym curry, ryżu i dań warzywnych. Istnieje wiele wariantów masali, które różnią się w zależności od regionów i osobistych preferencji. Są popularne nie tylko w Indiach, ale także na całym świecie, stając się częścią różnych międzynarodowych kuchni.

Podoba Ci się przepis? Daj mu 5 gwiazdek!

Aktualna ocena przepisu 4.2/5 (23 głosujących)

avatar autora Tomáš Rohlena
Tomáš Rohlena to wszechstronna osoba o szerokich zainteresowaniach. Jest wielkim miłośnikiem jedzenia i okazjonalnego gotowania. Interesuje się również doświadczeniami kulinarnymi w restauracjach. Każdej niedzieli jego rodzina czeka na jego regularny obiad, który dla nich przygotowuje.
ikona sieci społecznościowych ikona sieci społecznościowych

Gdzie jest przepis?

Kategoria: Drinki
Štítky: Kuchnia indyjska, napój, przepis wegetariański

Komentarze

Dodaj pierwszy komentarz do przepisu Masala.

Dodaj komentarz