Krwawa Maria
Bloody Mary to dokładnie ten typ koktajlu, który będzie smakował, jeśli nie lubisz słodkich napojów. Ostry smak w postaci sosu Worcestershire, Tabasco, soli i pieprzu to dokładnie ten akcent, którego szukasz w Bloody Mary.
Przepis na Bloody Mary lub jego powstanie jest owiane tajemnicą. Jedna z legend mówi, że napój zyskał popularność wśród ludzi po I wojnie światowej, kiedy na rynku pojawiły się pomidory w puszkach. Według innej historii, Bloody Mary jest dziełem barmana hotelu Ritz, który spełnił życzenie swojego klienta – kobieta nie powinna rozpoznać napoju po zapachu. Ostatnia teoria mówi o brytyjskiej królowej Marii I, która w trakcie swojego panowania nakazała schwytać 300 niewinnych ludzi.
Składniki, których potrzebujesz
9 cl wódki
3 cl soku z cytryny
18 cl soku pomidorowego
Worcester, Tabasco, sól selera, sól i pieprz – do smaku
Sposób przygotowania
Najpierw do wysokiej szklanki, do której zmieści się również porcja lodu, wlej sok pomidorowy, wódkę, sok z cytryny i przyprawy.
Dokładnie wymieszaj i ozdób, jeśli chcesz.
Co jeszcze warto wiedzieć o przepisie Krwawa Maria
Bloody Mary to słynny koktajl, który łączy wódkę z sokiem pomidorowym i dużą ilością przypraw. Składniki takie jak sos Worcestershire, tabasco i sok cytrynowy nadają temu napojowi pikantny smak. Tradycyjnie podawany jest z łodygą selera, która służy zarówno jako mieszadło, jak i ozdoba. Chociaż nie jest do końca jasne, jak Bloody Mary uzyskała swoją nazwę, niektóre teorie sugerują, że została nazwana na cześć angielskiej królowej Mary I. Ten koktajl jest szczególnie popularny jako "remedium" podczas niedzielnych brunchów.