Pizza grzybowa
Z mąki, proszku do pieczenia, jajek, oleju, soli i mleka tworzymy ciasto. Cebulę kroimy w kostkę i smażymy na tłuszczu. Grzyby kroimy...
Składniki, których potrzebujesz
30 dkg mąki pszennej
1 jajko
1 łyżeczka soli
2 łyżki oleju
1/2 proszku do pieczenia
trochę mleka
Na farsz
30 dkg grzybów
2 jajka
1 cebula
masło lub smalec do grzybów
sól
pieprz
trochę mielonego kminku
ser starty do posypania
Sposób przygotowania
Z mąki wymieszanej z proszkiem do pieczenia, jajkami, olejem, solą i mlekiem przygotowujemy ciasto.
Cebulę kroimy w małe kawałki i smażymy na tłuszczu.
Pokrojone grzyby smażymy z cebulą i dusimy. Następnie dodajemy sól, pieprz i kminek i dobrze mieszamy.
Ciasto wlewamy do mniejszej blaszki lub okrągłej formy, którą natłuściliśmy.
Na dnie układamy schłodzone grzyby i zalewamy je roztrzepanymi jajkami.
Przykrywamy startym serem i pieczemy w piekarniku w temperaturze 200°C, aż uzyska złotawy kolor. Pizza smakuje wyśmienicie zarówno na ciepło, jak i na zimno.
Co jeszcze warto wiedzieć o przepisie Pizza grzybowa
Grzybowa pizza to pyszne danie, które zachwyci miłośników grzybów i kuchni włoskiej. Ciasto jest zazwyczaj cienkie i chrupiące, pokryte bogatym sosem pomidorowym i roztopionym serem. Głównymi gwiazdami tej pizzy są świeże grzyby, takie jak pieczarki, borowiki czy kurki, które dodają nie tylko doskonałego smaku, ale i aromatu. Ta pizza często posypywana jest ziołami, takimi jak oregano czy bazylia, co potęguje jej delikatność. Grzybowa pizza to idealne danie dla wegetarian i świetny wybór na rodzinne kolacje czy przyjacielskie spotkania.
Tomáš Rohlena