Syrop pokrzywowy

Pokrzewnik dwupienny to niezwykła roślina, która jest często stosowana w medycynie i farmacji, a także znajduje zastosowanie w kulinariach. Zbierz świeże…
Składniki, których potrzebujesz
4 litry wody
4 cytryny
125 kapeluszy pokrzywy (młode liście, około 2-3 piętra)
6 łyżeczek kwasu cytrynowego
3,5 kg cukru kryształowego
Sposób przygotowania
Zagotujemy wodę i dodamy pokrojone w plasterki i dokładnie umyte cytryny. Następnie pozwolimy mieszance ostygnąć i dodamy pokrzywy. Dokładnie mieszamy i pozostawiamy do zaparzenia na 24 godziny.
Następnie wyciskamy sok i przelewamy.
Dodajemy cukier i kwas cytrynowy i mieszamy, aż cukier całkowicie się rozpuści. Następnie przelewamy mieszankę do butelek i przechowujemy w chłodnym i ciemnym miejscu.
Co jeszcze warto wiedzieć o przepisie Syrop pokrzywowy
Sok pokrzywowy to naturalny słodycz wyprodukowana z młodych pokrzyw i cukru. Jest znany ze swoich właściwości leczniczych, szczególnie w detoksykacji organizmu i wspieraniu odporności. Syrop ma słodki, delikatnie ziołowy smak i jest popularny jako dodatek do napojów lub deserów. Ponadto jest bogaty w witaminy i minerały, co czyni go cennym uzupełnieniem diety. Przygotowanie soku pokrzywowego jest proste, a domowa wersja gwarantuje niezrównaną świeżość i jakość.