Domowa griotka
Przygotujemy dobrze umytą 5l szklankę i umyte wiśnie.
Składniki, których potrzebujesz
4 l świeże wiśnie
1 l rum
1 kg cukier
według potrzeby 1 l wódka lub spirytus
Sposób przygotowania
Do słoika wkładamy zawsze warstwę wiśni i warstwę cukru. W ten sposób układamy cały słoik, zamykamy i odkładamy na dzień w ciemne, chłodne miejsce.
Po otwarciu zalewamy rumem aż nad ostatnią warstwę. W ten sposób pozostawiamy na 6-8 tygodni. Zawsze raz w tygodniu otwieramy i mieszamy.
Po upływie czasu wiśnie przecedzamy i odkładamy je na późniejszą degustację.
Przecedzony płyn mieszamy z wódką lub jakimś mocniejszym alkoholem, ile to już zależy od własnego uznania.
Co jeszcze warto wiedzieć o przepisie Domowa griotka
Domowa griotka to pyszny czeski likier, który wytwarzany jest z wiśni, alkoholu i cukru. Ten tradycyjny napój ma bogaty i słodki smak, który doskonale sprawdza się jako deser lub digestif. Produkcja griotki jest prosta i często przekazywana z pokolenia na pokolenie. Wiśnie moczy się w alkoholu, często z dodatkiem przypraw, i pozostawia do maceracji, aby wykształciły swój unikalny smak. Domowa griotka cieszy się popularnością nie tylko w zimowych miesiącach, ale także jako orzeźwiający napój podczas letnich wieczorów.