Domowa griotka

Domowa griotka
Czas przygotowania: 20 minut
Czas gotowania: 40 minut
Porcje: 4

Przygotujemy dobrze umytą 5l szklankę i umyte wiśnie.

Składniki, których potrzebujesz

4 l świeże wiśnie
1 l rum
1 kg cukier
według potrzeby 1 l wódka lub spirytus

Sposób przygotowania

Do słoika wkładamy zawsze warstwę wiśni i warstwę cukru. W ten sposób układamy cały słoik, zamykamy i odkładamy na dzień w ciemne, chłodne miejsce.

Po otwarciu zalewamy rumem aż nad ostatnią warstwę. W ten sposób pozostawiamy na 6-8 tygodni. Zawsze raz w tygodniu otwieramy i mieszamy.

Po upływie czasu wiśnie przecedzamy i odkładamy je na późniejszą degustację.

Przecedzony płyn mieszamy z wódką lub jakimś mocniejszym alkoholem, ile to już zależy od własnego uznania.

Co jeszcze warto wiedzieć o przepisie Domowa griotka

Domowa griotka to pyszny czeski likier, który wytwarzany jest z wiśni, alkoholu i cukru. Ten tradycyjny napój ma bogaty i słodki smak, który doskonale sprawdza się jako deser lub digestif. Produkcja griotki jest prosta i często przekazywana z pokolenia na pokolenie. Wiśnie moczy się w alkoholu, często z dodatkiem przypraw, i pozostawia do maceracji, aby wykształciły swój unikalny smak. Domowa griotka cieszy się popularnością nie tylko w zimowych miesiącach, ale także jako orzeźwiający napój podczas letnich wieczorów.

Podoba Ci się przepis? Daj mu 5 gwiazdek!

Aktualna ocena przepisu 4.6/5 (23 głosujących)

avatar autora Tomáš Rohlena
Tomáš Rohlena to wszechstronna osoba o szerokich zainteresowaniach. Jest wielkim miłośnikiem jedzenia i okazjonalnego gotowania. Interesuje się również doświadczeniami kulinarnymi w restauracjach. Każdej niedzieli jego rodzina czeka na jego regularny obiad, który dla nich przygotowuje.
ikona sieci społecznościowych ikona sieci społecznościowych

Gdzie jest przepis?

Kategoria: Czeski, Koktajl, Drinki, Owocowe
Štítky: napój, Kuchnia słowacka, przepis wegetariański

Komentarze

Dodaj pierwszy komentarz do przepisu Domowa griotka.

Dodaj komentarz