Syrop truskawkowy
Omyte i pozbawione szypułek truskawki wsypujemy do garnka z letnią wodą i rozgniatamy. Garnek wkładamy do kąpieli wodnej i przez 1 godzinę podgrzewamy truskawkowy sok. Następnie przez gazę odciskamy sok.
Składniki, których potrzebujesz
2 kg truskawki
120 - 140 g cukier kryształ
150 ml woda
Sposób przygotowania
Sok odmierame a na každý pol litra počítame 400g cukru. Sok s cukrom dáme do hrnca a privedieme k varu. Občasne premiešame a varíme maximálne 5 minút. Keby sme varili dlhšie, sirup začne gélovatieť.
Hotový sirup nalievame do nahriatych fliaš, zátkujeme a vychladené potom skladujeme. Takto nám sirup vydrží asi 6 mesiacov.
Co jeszcze warto wiedzieć o przepisie Syrop truskawkowy
Syrop truskawkowy to słodka i orzeźwiająca delicja, która doskonale nadaje się do letnich napojów i deserów. Wykonany z świeżych truskawek, cukru i wody, syrop zachowuje naturalny smak owoców. Idealnie nadaje się do doprawiania lemoniad, koktajli, jogurtów czy lodów. Dodatkowo można go łatwo przygotować w domu, co gwarantuje, że będzie całkowicie bez konserwantów. Wystarczy gotować truskawki z cukrem, przecedzić przez drobne sito i pozostawić do ostygnięcia. Ten syrop to doskonały sposób na wykorzystanie sezonowego plonu i wprowadzenie do kuchni odrobiny słodkiej przyjemności.