Syrop truskawkowy

Syrop truskawkowy
Czas przygotowania: 20 minut
Czas gotowania: 40 minut
Porcje: 4

Omyte i pozbawione szypułek truskawki wsypujemy do garnka z letnią wodą i rozgniatamy. Garnek wkładamy do kąpieli wodnej i przez 1 godzinę podgrzewamy truskawkowy sok. Następnie przez gazę odciskamy sok.

Składniki, których potrzebujesz

2 kg truskawki
120 - 140 g cukier kryształ
150 ml woda

Sposób przygotowania

Sok odmierame a na každý pol litra počítame 400g cukru. Sok s cukrom dáme do hrnca a privedieme k varu. Občasne premiešame a varíme maximálne 5 minút. Keby sme varili dlhšie, sirup začne gélovatieť.

Hotový sirup nalievame do nahriatych fliaš, zátkujeme a vychladené potom skladujeme. Takto nám sirup vydrží asi 6 mesiacov.

Co jeszcze warto wiedzieć o przepisie Syrop truskawkowy

Syrop truskawkowy to słodka i orzeźwiająca delicja, która doskonale nadaje się do letnich napojów i deserów. Wykonany z świeżych truskawek, cukru i wody, syrop zachowuje naturalny smak owoców. Idealnie nadaje się do doprawiania lemoniad, koktajli, jogurtów czy lodów. Dodatkowo można go łatwo przygotować w domu, co gwarantuje, że będzie całkowicie bez konserwantów. Wystarczy gotować truskawki z cukrem, przecedzić przez drobne sito i pozostawić do ostygnięcia. Ten syrop to doskonały sposób na wykorzystanie sezonowego plonu i wprowadzenie do kuchni odrobiny słodkiej przyjemności.

Podoba Ci się przepis? Daj mu 5 gwiazdek!

Aktualna ocena przepisu 4.2/5 (23 głosujących)

avatar autora Tomáš Rohlena
Tomáš Rohlena to wszechstronna osoba o szerokich zainteresowaniach. Jest wielkim miłośnikiem jedzenia i okazjonalnego gotowania. Interesuje się również doświadczeniami kulinarnymi w restauracjach. Każdej niedzieli jego rodzina czeka na jego regularny obiad, który dla nich przygotowuje.
ikona sieci społecznościowych ikona sieci społecznościowych

Gdzie jest przepis?

Kategoria: Drinki, Owocowe, Dla dzieci
Štítky: Kuchnia czeska, napój, przepis wegetariański

Komentarze

Dodaj pierwszy komentarz do przepisu Syrop truskawkowy.

Dodaj komentarz