Bombardiňo
Wyborne alkoholowe ciasto, na przykład po udanym szusowaniu.
Składniki, których potrzebujesz
80 g starta czekolada
160 ml rum
160 ml likier jajeczny
80 ml mleko
100 ml śmietana do ubijania
do smaku ciemny cukier trzcinowy
Sposób przygotowania
W małym garnku mieszamy mleko, rum i advocaat. Doprowadzamy do wrzenia. Gdy zaczyna wrzeć, wyłączamy, aby alkohol się nie odparował. Doprawiamy do smaku cukrem.
W międzyczasie ubijamy śmietanę na bitą śmietanę.
Napój rozlewamy do szklanek i ozdabiamy bitą śmietaną i startą czekoladą.
Co jeszcze warto wiedzieć o przepisie Bombardiňo
Bombardiňo to popularny napój alkoholowy pochodzący z Włoch, szczególnie z regionu Abruzja. Ten wysoko energetyczny koktajl składa się z kawy espresso, likieru (najczęściej amaretto) i bitej śmietany. Bombardiňo tradycyjnie podawany jest w małych szklankach, a jego spożycie zwykle związane jest z górskimi kurortami, gdzie tradycyjnie delektuje się nim po jeździe na nartach. Dzięki swojemu pysznemu i intensywnemu smakowi zyskał popularność także poza Włochami, wśród miłośników kawy i słodkich napojów.