Tiramisu z mascarpone
To jest przepis na prawdziwe tiramisu z mascarpone.
Składniki, których potrzebujesz
2 paczki długie biszkopty
250 g mascarpone
2 łyżki cukier puder
3 szt. jajka
do smaku mocna czarna kawa
1 paczka cukier waniliowy
1 kubek śmietana do ubijania
do dekoracji holenderskie kakao
alkohol
Sposób przygotowania
Żółtka utrzeć z cukrem. Następnie dodać mascarpone i ręcznie ubijać na gładką masę.
Śmietanę ubić z cukrem waniliowym. Z białek ubić sztywną pianę. Do powstałej masy żółtkowej dodać śmietanę, białka i delikatnie ubić na krem.
Do formy układamy biszkopty, które moczymy w czarnej kawie wymieszanej z rumem. Biszkopty następnie smarujemy kremem. Możemy posypać kakao. Robimy kolejną warstwę biszkoptów i ponownie smarujemy pozostałym kremem. Dokładnie posypujemy kakao.
Tiramisu z mascarpone wkładamy do lodówki do schłodzenia na co najmniej 12 godzin. Następnie możemy podawać.
Co jeszcze warto wiedzieć o przepisie Tiramisu z mascarpone
Tiramisu z mascarpone to tradycyjny włoski deser, który cieszy się popularnością na całym świecie. Składa się z warstw biszkoptów nasączonych espresso, które są przekładane kremem z mieszanką mascarpone, jajek i cukru. Tiramisu zazwyczaj dosładza się kakao, a czasem także likierem, co nadaje mu charakterystyczny smak. Ta delicja jest znana ze swojej delikatności i orzeźwiającego charakteru, idealna na zakończenie każdego posiłku. Błotnisty wygląd z kontrastem ciemnego kakao na jasnym kremie zachęca do spożycia i zapewnia, że przyjemność z jedzenia będzie niezapomniana.