Cytrynowa lemoniada

Cytrynowa lemoniada
Czas przygotowania: 20 minut
Czas gotowania: 40 minut
Porcje: 4

Omyjemy cytryny w ciepłej wodzie i na drobnej tarce zetrzemy skórkę.

Składniki, których potrzebujesz

1 butelka niegazowana woda mineralna
10 dkg cukier kryształ
2 szt. cytryna

Sposób przygotowania

Z obu cytryn wyciskamy sok. W pół litrze wody gotujemy skórkę cytrynową, jeszcze razem z cukrem. Pozwalamy ostygnąć i przelwamy przez sitko do dzbanka.

Do tego dodajemy wyciśnięty sok z cytryn, dopełniamy schłodzoną wodą mineralną i dokładnie mieszamy.

Do szklanki, ozdobionej plasterkiem cytryny, wkładamy kilka kostek lodu i zalewamy lemoniadą.

Lemonadę pijemy natychmiast.

Co jeszcze warto wiedzieć o przepisie Cytrynowa lemoniada

Limonada cytrynowa to orzeźwiający napój przygotowany z świeżo wyciśniętego soku z cytryny, wody i cukru. Ten prosty przepis stał się ulubionym w gorące letnie miesiące, ponieważ doskonale orzeźwia i pobudza. Możesz ją podawać z lodem i ozdobić plasterkiem cytryny lub miętą. Lecznicze właściwości cytryn, takie jak wspomaganie trawienia i wzmacnianie odporności, sprawiają, że limonada cytrynowa jest nie tylko smacznym, ale i zdrowym napojem. Jest idealna na rodzinne uroczystości, grillowanie, lub po prostu na ogródku z przyjaciółmi.

Podoba Ci się przepis? Daj mu 5 gwiazdek!

Aktualna ocena przepisu 4.3/5 (23 głosujących)

avatar autora Tomáš Rohlena
Tomáš Rohlena to wszechstronna osoba o szerokich zainteresowaniach. Jest wielkim miłośnikiem jedzenia i okazjonalnego gotowania. Interesuje się również doświadczeniami kulinarnymi w restauracjach. Każdej niedzieli jego rodzina czeka na jego regularny obiad, który dla nich przygotowuje.
ikona sieci społecznościowych ikona sieci społecznościowych

Gdzie jest przepis?

Kategoria: Domowa lemoniada, Drinki, Dla dzieci
Štítky: Kuchnia czeska, napój, przepis wegetariański

Komentarze

Dodaj pierwszy komentarz do przepisu Cytrynowa lemoniada.

Dodaj komentarz