Imbir lemonade

Imbir lemonade
Czas przygotowania: 20 minut
Czas gotowania: 40 minut
Porcje: 4

Nowoczesny, popularny, zdrowy napój gazowany.

Składniki, których potrzebujesz

nawilżacz 1 l woda
wg smaku 2 szt. cytryna
1 szt. imbir (około 3 cm)
2 - 3 łyżki cukier

Sposób przygotowania

Aby uzyskać jak najwięcej z imbiru, zetrzyjemy go na grubych wiórach i zalejemy wrzącą wodą. Pozwólmy mu parzyć się i jednocześnie chłodnieć.

W międzyczasie bierzemy cytrynę/y i wyciskamy je do imbirowej wody. Dodajemy cukier, mieszamy i pozostawiamy do schłodzenia.

Do wysokiej szklanki wkładamy lód i przez sitko wlewamy imbirową lemoniadę. Udekorujemy plasterkiem cytryny.

Co jeszcze warto wiedzieć o przepisie Imbir lemonade

Imbirowa lemoniada to orzeźwiający napój, który łączy pikantny smak imbiru z orzeźwiającą cytrusową nutą. Napój ten zazwyczaj przygotowuje się poprzez zmieszanie świeżego syropu imbirowego z sokiem cytrynowym i wodą gazowaną, co tworzy harmonijną kombinację smaków. Oprócz tego, że imbir nadaje lemoniadzie jej charakterystyczny smak, ma także pozytywny wpływ na zdrowie, taki jak wspomaganie trawienia i wzmacnianie układu immunologicznego. Lemoniada jest idealnym napojem nie tylko w letnich miesiącach, kiedy orzeźwia ciało i umysł, ale także przez cały rok jako zdrowa alternatywa dla zwykłych napojów słodzonych.

Podoba Ci się przepis? Daj mu 5 gwiazdek!

Aktualna ocena przepisu 4.1/5 (23 głosujących)

avatar autora Tomáš Rohlena
Tomáš Rohlena to wszechstronna osoba o szerokich zainteresowaniach. Jest wielkim miłośnikiem jedzenia i okazjonalnego gotowania. Interesuje się również doświadczeniami kulinarnymi w restauracjach. Każdej niedzieli jego rodzina czeka na jego regularny obiad, który dla nich przygotowuje.
ikona sieci społecznościowych ikona sieci społecznościowych

Gdzie jest przepis?

Kategoria: Domowa lemoniada, Drinki
Štítky: Kuchnia czeska, napój, przepis wegetariański

Komentarze

Dodaj pierwszy komentarz do przepisu Imbir lemonade.

Dodaj komentarz