Syrop i lemoniada z bzu
Świetna, pyszna lemoniada i syrop. Wypróbuj.
Składniki, których potrzebujesz
1 szczypta kwas cytrynowy
0,5 kg cukier - kryształ
10 szt kwiaty - czarny bez
1 szt duża cytryna
5 l woda
Sposób przygotowania
Do garnka wsypujemy cukier i wodę. Doprowadzamy do wrzenia. Na chwilę zdejmujemy z ognia. Następnie dodajemy pokrojone cytryny w plasterki i kwiaty. Odstawiamy i po 48 godzinach lemoniada jest gotowa.
Można przygotować także syrop.
Najpierw nalewamy do garnka wodę i doprowadzamy do wrzenia. Przegotowaną wodę zostawiamy do lekkiego ostudzenia.
Wlewamy do dużej butelki np. po ogórkach.
Dodajemy szczyptę kwasu cytrynowego. Dosładzamy. Mieszamy. Wkładamy kawałki cytryny.
Dodajemy kwiaty czarnego bzu. Odstawiamy. Okresowo mieszamy. Po siedmiu dniach odcedzamy syrop.
Podczas serwowania w razie potrzeby rozcieńczamy wodą i delektujemy się.
Co jeszcze warto wiedzieć o przepisie Syrop i lemoniada z bzu
Sok i lemoniada z bzu to popularne napoje, szczególnie w okresie letnim. Sok bzu przygotowuje się z kwiatów czarnego bzu, które są gotowane, a następnie mieszane z cukrem i sokiem z cytryny. Ten sok jest następnie wykorzystywany jako baza do produkcji orzeźwiającej lemoniady z bzu. Wystarczy dodać wodę, lód i plasterki cytryny. Oprócz tego, że są smaczne, są także bogate w witaminę C i potrafią przyjemnie orzeźwić. Wypróbuj je jako naturalną alternatywę dla komercyjnych lemoniad i ciesz się domowym smakiem.