Syrop i lemoniada z bzu

Syrop i lemoniada z bzu
Czas przygotowania: 20 minut
Czas gotowania: 40 minut
Porcje: 4

Świetna, pyszna lemoniada i syrop. Wypróbuj.

Składniki, których potrzebujesz

1 szczypta kwas cytrynowy
0,5 kg cukier - kryształ
10 szt kwiaty - czarny bez
1 szt duża cytryna
5 l woda

Sposób przygotowania

Do garnka wsypujemy cukier i wodę. Doprowadzamy do wrzenia. Na chwilę zdejmujemy z ognia. Następnie dodajemy pokrojone cytryny w plasterki i kwiaty. Odstawiamy i po 48 godzinach lemoniada jest gotowa.

Można przygotować także syrop.

Najpierw nalewamy do garnka wodę i doprowadzamy do wrzenia. Przegotowaną wodę zostawiamy do lekkiego ostudzenia.

Wlewamy do dużej butelki np. po ogórkach.

Dodajemy szczyptę kwasu cytrynowego. Dosładzamy. Mieszamy. Wkładamy kawałki cytryny.

Dodajemy kwiaty czarnego bzu. Odstawiamy. Okresowo mieszamy. Po siedmiu dniach odcedzamy syrop.

Podczas serwowania w razie potrzeby rozcieńczamy wodą i delektujemy się.

Co jeszcze warto wiedzieć o przepisie Syrop i lemoniada z bzu

Sok i lemoniada z bzu to popularne napoje, szczególnie w okresie letnim. Sok bzu przygotowuje się z kwiatów czarnego bzu, które są gotowane, a następnie mieszane z cukrem i sokiem z cytryny. Ten sok jest następnie wykorzystywany jako baza do produkcji orzeźwiającej lemoniady z bzu. Wystarczy dodać wodę, lód i plasterki cytryny. Oprócz tego, że są smaczne, są także bogate w witaminę C i potrafią przyjemnie orzeźwić. Wypróbuj je jako naturalną alternatywę dla komercyjnych lemoniad i ciesz się domowym smakiem.

Podoba Ci się przepis? Daj mu 5 gwiazdek!

Aktualna ocena przepisu 4.3/5 (23 głosujących)

avatar autora Tomáš Rohlena
Tomáš Rohlena to wszechstronna osoba o szerokich zainteresowaniach. Jest wielkim miłośnikiem jedzenia i okazjonalnego gotowania. Interesuje się również doświadczeniami kulinarnymi w restauracjach. Każdej niedzieli jego rodzina czeka na jego regularny obiad, który dla nich przygotowuje.
ikona sieci społecznościowych ikona sieci społecznościowych

Gdzie jest przepis?

Kategoria: Czeski, Smaki, Domowa lemoniada, Drinki, Owocowe, Dla dzieci
Štítky: Kuchnia czeska, napój, przepis wegetariański

Komentarze

Dodaj pierwszy komentarz do przepisu Syrop i lemoniada z bzu.

Dodaj komentarz