Gęsta zupa ziemniaczana z jajkami

Gęsta zupa ziemniaczana z jajkami
Czas przygotowania: 20 minut
Czas gotowania: 40 minut
Porcje: 4

Obieramy i drobno kroimy cebulę oraz czosnek. Obrawem, umyte ziemniaki oraz oczyszczone warzywa korzenne kroimy w kostkę.

Składniki, których potrzebujesz

1 szt mniejszy seler
2 szt jajka
4 - 5 szt ziemniaki
2 szt natka pietruszki
1 kostka bulion warzywny
3 szt marchewka
do ozdoby natka pietruszki
według smaku majeranek
pieprz
kminek
sól
czosnek
w razie potrzeby masło
mąka pszenna

Sposób przygotowania

Na patelni rozgrzewamy masło i na nim smażymy cebulę na złoty kolor, posypujemy mąką, mieszamy i wlewamy wodę. Do tego dorzucamy warzywa korzeniowe i gotujemy przez niecałe 10 minut. Następnie dodajemy ziemniaki, bulion, kminek i gotujemy do miękkości.

Chwilę przed końcem dodajemy czosnek, majeranek i jajka. Solimy, pieprzymy i gotujemy przez 5-10 minut.

Zupę podajemy z chlebem, udekorowaną natką pietruszki.

Co jeszcze warto wiedzieć o przepisie Gęsta zupa ziemniaczana z jajkami

Gęsta zupa ziemniaczana z jajkami to ulubione danie, które rozgrzewa i sprawia radość każdemu podniebieniu. Ta pożywna zupa przygotowywana jest z świeżych ziemniaków, cebuli i marchewki, które gotuje się do miękkości. Dodanie ugotowanych jajek nadaje potrawie białko i kremową strukturę. Świetnie smakuje posypana świeżym koperkiem lub pietruszką, co nadaje jej wyjątkowy smak. Gęsta zupa ziemniaczana to idealny wybór na chłodne dni, kiedy potrzebujemy czegoś pysznego i orzeźwiającego.

Podoba Ci się przepis? Daj mu 5 gwiazdek!

Aktualna ocena przepisu 5.0/5 (24 głosujących)

avatar autora Tomáš Rohlena
Tomáš Rohlena to wszechstronna osoba o szerokich zainteresowaniach. Jest wielkim miłośnikiem jedzenia i okazjonalnego gotowania. Interesuje się również doświadczeniami kulinarnymi w restauracjach. Każdej niedzieli jego rodzina czeka na jego regularny obiad, który dla nich przygotowuje.
ikona sieci społecznościowych ikona sieci społecznościowych

Gdzie jest przepis?

Kategoria: Zupa ziemniaczana, Czeski, Zupy, Wegetariańskie, Warzywa
Štítky: Kuchnia czeska, zupa, przepis wegetariański

Komentarze

Dodaj pierwszy komentarz do przepisu Gęsta zupa ziemniaczana z jajkami.

Dodaj komentarz