Gęsta zupa ziemniaczana z jajkami
Obieramy i drobno kroimy cebulę oraz czosnek. Obrawem, umyte ziemniaki oraz oczyszczone warzywa korzenne kroimy w kostkę.
Składniki, których potrzebujesz
1 szt mniejszy seler
2 szt jajka
4 - 5 szt ziemniaki
2 szt natka pietruszki
1 kostka bulion warzywny
3 szt marchewka
do ozdoby natka pietruszki
według smaku majeranek
pieprz
kminek
sól
czosnek
w razie potrzeby masło
mąka pszenna
Sposób przygotowania
Na patelni rozgrzewamy masło i na nim smażymy cebulę na złoty kolor, posypujemy mąką, mieszamy i wlewamy wodę. Do tego dorzucamy warzywa korzeniowe i gotujemy przez niecałe 10 minut. Następnie dodajemy ziemniaki, bulion, kminek i gotujemy do miękkości.
Chwilę przed końcem dodajemy czosnek, majeranek i jajka. Solimy, pieprzymy i gotujemy przez 5-10 minut.
Zupę podajemy z chlebem, udekorowaną natką pietruszki.
Co jeszcze warto wiedzieć o przepisie Gęsta zupa ziemniaczana z jajkami
Gęsta zupa ziemniaczana z jajkami to ulubione danie, które rozgrzewa i sprawia radość każdemu podniebieniu. Ta pożywna zupa przygotowywana jest z świeżych ziemniaków, cebuli i marchewki, które gotuje się do miękkości. Dodanie ugotowanych jajek nadaje potrawie białko i kremową strukturę. Świetnie smakuje posypana świeżym koperkiem lub pietruszką, co nadaje jej wyjątkowy smak. Gęsta zupa ziemniaczana to idealny wybór na chłodne dni, kiedy potrzebujemy czegoś pysznego i orzeźwiającego.