Zupa ziemniaczana z grzybami
Na sucho usmażymy kilka plastrów boczku (w zależności od podawanych porcji), które odłożymy na bok, aż zupa będzie gotowa. Wytopiony tłuszcz z boczku możemy wlać do niej.
Składniki, których potrzebujesz
1200 ml woda
150 g suszone grzyby
2 łyżki majeranek
1 kostka warzywna kostka rosołowa
70 g słonina
1 szt. duża marchewka
1 szt. mniejszy seler
1 szt. cebula
1 łyżka zmielony kminek
5 ząbków czosnek
4 szt. duże ziemniaki
do dekoracji 4 gałązki kędzierzawa pietruszka
4 plastry bekon
do smaku sól
ciasto 2 łyżki mąka pszenna
300 ml woda
Sposób przygotowania
Przygotujemy warzywa i oczyścimy je. Drobno pokroimy zarówno cebulę, jak i czosnek, seler i marchew w mniejsze kostki, a ziemniaki w większe kawałki.
W garnku rozgrzewamy smalec, na którym smażymy seler z marchewką, następnie dodajemy cebulę, kminek i znowu smażymy. Potem zalewamy wrzącą wodą, do której wrzucamy kostkę bulionu i gotujemy. Po około 15 minutach dodajemy grzyby i ziemniaki i gotujemy, aż zmiękną.
W odrobinie wody mieszamy mąkę i tak wymieszaną, cały czas mieszając, powoli wlewamy do gotującej się zupy.
Dodajemy majeranek, czosnek i solimy. Tak jeszcze gotujemy przez kolejne 10 minut.
Gotową zupę ziemniaczaną dekorujemy przygotowaną boczkiem, ewentualnie jeszcze natką pietruszki.
Co jeszcze warto wiedzieć o przepisie Zupa ziemniaczana z grzybami
Zupa grzybowa z ziemniakami to tradycyjna czeska zupa, która łączy smak ziemniaków i leśnych grzybów. To danie jest popularne ze względu na swoją sytość i unikalny aromat, który nadają świeże grzyby, takie jak borowiki czy kurki. Zupa często wzbogacana jest marchewką, selerem i przyprawami, co potęguje jej smak. Zupa grzybowa z ziemniakami to idealny wybór na chłodne dni, ponieważ rozgrzewa i cieszy duszę. To danie jest nie tylko smaczne, ale także doskonale reprezentuje czeską kuchnię i tradycję wykorzystywania naturalnych surowców.