Zupa ziemniaczana z grzybami

Zupa ziemniaczana z grzybami
Czas przygotowania: 20 minut
Czas gotowania: 40 minut
Porcje: 4

Na sucho usmażymy kilka plastrów boczku (w zależności od podawanych porcji), które odłożymy na bok, aż zupa będzie gotowa. Wytopiony tłuszcz z boczku możemy wlać do niej.

Składniki, których potrzebujesz

1200 ml woda
150 g suszone grzyby
2 łyżki majeranek
1 kostka warzywna kostka rosołowa
70 g słonina
1 szt. duża marchewka
1 szt. mniejszy seler
1 szt. cebula
1 łyżka zmielony kminek
5 ząbków czosnek
4 szt. duże ziemniaki
do dekoracji 4 gałązki kędzierzawa pietruszka
4 plastry bekon
do smaku sól
ciasto 2 łyżki mąka pszenna
300 ml woda

Sposób przygotowania

Przygotujemy warzywa i oczyścimy je. Drobno pokroimy zarówno cebulę, jak i czosnek, seler i marchew w mniejsze kostki, a ziemniaki w większe kawałki.

W garnku rozgrzewamy smalec, na którym smażymy seler z marchewką, następnie dodajemy cebulę, kminek i znowu smażymy. Potem zalewamy wrzącą wodą, do której wrzucamy kostkę bulionu i gotujemy. Po około 15 minutach dodajemy grzyby i ziemniaki i gotujemy, aż zmiękną.

W odrobinie wody mieszamy mąkę i tak wymieszaną, cały czas mieszając, powoli wlewamy do gotującej się zupy.

Dodajemy majeranek, czosnek i solimy. Tak jeszcze gotujemy przez kolejne 10 minut.

Gotową zupę ziemniaczaną dekorujemy przygotowaną boczkiem, ewentualnie jeszcze natką pietruszki.

Co jeszcze warto wiedzieć o przepisie Zupa ziemniaczana z grzybami

Zupa grzybowa z ziemniakami to tradycyjna czeska zupa, która łączy smak ziemniaków i leśnych grzybów. To danie jest popularne ze względu na swoją sytość i unikalny aromat, który nadają świeże grzyby, takie jak borowiki czy kurki. Zupa często wzbogacana jest marchewką, selerem i przyprawami, co potęguje jej smak. Zupa grzybowa z ziemniakami to idealny wybór na chłodne dni, ponieważ rozgrzewa i cieszy duszę. To danie jest nie tylko smaczne, ale także doskonale reprezentuje czeską kuchnię i tradycję wykorzystywania naturalnych surowców.

Podoba Ci się przepis? Daj mu 5 gwiazdek!

Aktualna ocena przepisu 4.5/5 (23 głosujących)

avatar autora Tomáš Rohlena
Tomáš Rohlena to wszechstronna osoba o szerokich zainteresowaniach. Jest wielkim miłośnikiem jedzenia i okazjonalnego gotowania. Interesuje się również doświadczeniami kulinarnymi w restauracjach. Każdej niedzieli jego rodzina czeka na jego regularny obiad, który dla nich przygotowuje.
ikona sieci społecznościowych ikona sieci społecznościowych

Gdzie jest przepis?

Kategoria: Zupa ziemniaczana, Czeski, Smaki, Danie główne, Zupy, Przystawka, Warzywa
Štítky: Kuchnia czeska, zupa, przepis wegetariański

Komentarze

Dodaj pierwszy komentarz do przepisu Zupa ziemniaczana z grzybami.

Dodaj komentarz