Zupa ziemniaczana
Zupa ziemniaczana to zupa, która rozgrzewa.
Składniki, których potrzebujesz
2 łyżki stołowe olej
1 łyżeczka koper granulowany
natka pietruszki
sól
1 szt mała cebula kuchenną
2 łyżeczki majeranek
1 szt pietruszka
2 szt marchew
3 szt ziemniaki
1 szt seler
2 łyżki stołowe grzyby (możesz użyć świeżych lub suszonych)
2 łyżki stołowe mąka - pszenna
Sposób przygotowania
Najpierw namoczymy grzyby.
Przygotujemy warzywa, umyjemy je i pozbawimy skórki. Na desce pokroimy na małe kawałki.
Weźmiemy blender i zblendujemy obrane cebule.
Zrobimy bazę do zupy.
Do garnka wsypujemy cebulę i dodajemy trochę oleju. Smażymy. Wsypujemy dwie łyżki mąki.
Potem dolewamy do garnka wodę (1,5 l). Ubijaką mieszamy. Odcedzamy grzyby i wrzucamy do garnka. Dodajemy pokrojone ziemniaki, czosnek i majeranek.
Wysypujemy warzywa i gotujemy. Czasami dodaję jeszcze lubczyk i kostkę bulionu. Gotujemy ponownie. Próbujemy i solimy.
Myjemy natkę pietruszki i dodajemy do zupy. I to wszystko.
Czujecie ten zapach? Smacznego.
Co jeszcze warto wiedzieć o przepisie Zupa ziemniaczana
Zupa ziemniaczana to tradycyjna czeska zupa, którą przygotowuje się głównie z ziemniaków, warzyw korzeniowych i grzybów. Jej podstawą jest wywar mięsny lub warzywny, do którego dodaje się majeranek i czosnek, aby podkreślić smak. Ta gęsta i pożywna zupa jest szczególnie popularna w chłodniejszych miesiącach, kiedy dostarcza potrzebnej energii i ogrzewa. Każda rodzina ma swój własny przepis, w którym może różnić się proporcje składników lub specyficzne przyprawy. Zupa ziemniaczana jest ceniona za swoją prostotę i bogaty smak.