Hummus z czerwonej soczewicy

Soczewicę przepłuczemy, dodamy trzy szklanki wody i gotujemy, aż zmięknie. Następnie pozostawiamy do wystudzenia. Mieszamy soczewicę, przeciśnięte przez prasę ząbki czosnku, pastę sezamową i oliwę z oliwek.
Składniki, których potrzebujesz
1,5 szklanki czerwonej soczewicy
0,5 szklanki pasty sezamowej tahini
2 ząbki czosnku
1 łyżka oliwy z oliwek
sok z 1 - 2 cytryn (wg smaku)
kumin rzymski
sól i pieprz
(szklanka = 200 ml)
Sposób przygotowania
Soczewicę przepłukujemy, dodajemy trzy szklanki wody i gotujemy, aż zmięknie. Następnie zostawiamy do ostygnięcia.
Do robota kuchennego wkładamy soczewicę, zmiażdżony czosnek, tahini i oliwę z oliwek i wszystko miksujemy. Doprawiamy sokiem z cytryny, kminkiem rzymskim, solą i pieprzem. Podajemy z pieczywem.
Co jeszcze warto wiedzieć o przepisie Hummus z czerwonej soczewicy
Hummus z czerwonej soczewicy jest świetną alternatywą dla tradycyjnego hummusu. Ta pyszna pasta jest przygotowywana z ugotowanej czerwonej soczewicy, tahini, czosnku i soku z cytryny. Dzięki czerwonej soczewicy ma delikatną teksturę i przyjemny, lekko słodkawy smak. Jest bogaty w białko i błonnik, co czyni go pożywną przekąską lub przystawką. Można go podawać z świeżymi warzywami, chlebem pita lub jako część innych dań. Hummus z czerwonej soczewicy jest nie tylko zdrowy, ale także szybki i prosty w przygotowaniu.