Pasztet z drobiowych wątróbek
![Pasztet z drobiowych wątróbek](/i/pl/pasztet-z-drobiowych-watrobek.jpg)
Na patelni roztopimy połowę masła i oleju, na który wrzucimy drobno pokrojoną szalotkę lub cebulę do podsmażenia.
Składniki, których potrzebujesz
200 g masło
3 łyżki suszone wiśnie
1 łyżka olej
250 g wątróbka drobiowa
4 szt. szalotka
2 ząbki czosnek
do smaku sól
mielony czarny pieprz
Sposób przygotowania
Do tego dodamy drobno posiekany czosnek i oczyszczoną wątrobę. Smażymy tak przez około 8 minut, aby środek był różowy. Następnie zalewamy wiśniami, mieszamy i zdejmujemy z ognia.
Po tym, jak zawartość patelni ostygnie, wszystko przekładamy do blendera, solimy, pieprzymy i miksujemy. Tę mieszankę dzielimy do miseczek, a wierzch zalewamy cienką warstwą roztopionego masła. Wkładamy do lodówki, aby ostygło.
Pasztet z drobiu smarujemy na świeżym pieczywie i ozdabiamy drobno posiekaną szczypiorkiem.
Co jeszcze warto wiedzieć o przepisie Pasztet z drobiowych wątróbek
Pasztet z drobiowych wątróbk jest ulubionym delikatesem, który charakteryzuje się delikatnym smakiem i gładką teksturą. Wytwarzany z wysokiej jakości drobiowych wątrób, często uzupełniany ziołami i przyprawami, jest idealny jako przystawka lub pasta. Podawany zazwyczaj na świeżym chlebie lub jako część różnych przekąsek. To pyszne danie jest łatwe do przygotowania w domu i znajdzie swoje miejsce na stole podczas uroczystych okazji, jak i w zwykłe dni.