Imbirowa lemoniada
W garnku gotujemy wodę, dodajemy miód i mieszamy, aż całkowicie się rozpuści. Zdejmujemy z palnika i dodajemy sok z cytryny oraz świeżo starty imbir. Mieszamy i odkładamy na około pół godziny.
Składniki, których potrzebujesz
250 ml sok cytrynowy
750 ml woda
do dekoracji cytryna
świeża mięta
według potrzeby lód
syrop 115 g świeży imbir
250 ml woda
250 ml miód
Sposób przygotowania
Przecedzamy sok i rozcieńczamy go wodą. Przelewamy do przygotowanej szklanki i wstawiamy do lodówki. Tam będzie nam trwał do 2 tygodni.
Lemoniadę podajemy z lodem, ozdobioną listkiem mięty i plasterkiem cytryny. Najlepiej pije się słomką.
Co jeszcze warto wiedzieć o przepisie Imbirowa lemoniada
Imbirowa lemoniada to orzeźwiający napój, który łączy naturalną moc imbiru z cytrusową świeżością. Ten zdrowy napój nie tylko świetnie smakuje, ale także ma szereg pozytywnych efektów zdrowotnych. Imbir wspomaga trawienie, wzmacnia odporność i może łagodzić objawy przeziębienia. Przygotowanie jest proste – wystarczy wymieszać świeży imbir, sok z cytryny, miód i wodę. Imbirowa lemoniada jest idealnym orzeźwieniem w upalne letnie dni i doskonałym wyborem na większość okazji.