Imbirowa lemoniada

Imbirowa lemoniada
Czas przygotowania: 20 minut
Czas gotowania: 40 minut
Porcje: 4

W garnku gotujemy wodę, dodajemy miód i mieszamy, aż całkowicie się rozpuści. Zdejmujemy z palnika i dodajemy sok z cytryny oraz świeżo starty imbir. Mieszamy i odkładamy na około pół godziny.

Składniki, których potrzebujesz

250 ml sok cytrynowy
750 ml woda
do dekoracji cytryna
świeża mięta
według potrzeby lód
syrop 115 g świeży imbir
250 ml woda
250 ml miód

Sposób przygotowania

Przecedzamy sok i rozcieńczamy go wodą. Przelewamy do przygotowanej szklanki i wstawiamy do lodówki. Tam będzie nam trwał do 2 tygodni.

Lemoniadę podajemy z lodem, ozdobioną listkiem mięty i plasterkiem cytryny. Najlepiej pije się słomką.

Co jeszcze warto wiedzieć o przepisie Imbirowa lemoniada

Imbirowa lemoniada to orzeźwiający napój, który łączy naturalną moc imbiru z cytrusową świeżością. Ten zdrowy napój nie tylko świetnie smakuje, ale także ma szereg pozytywnych efektów zdrowotnych. Imbir wspomaga trawienie, wzmacnia odporność i może łagodzić objawy przeziębienia. Przygotowanie jest proste – wystarczy wymieszać świeży imbir, sok z cytryny, miód i wodę. Imbirowa lemoniada jest idealnym orzeźwieniem w upalne letnie dni i doskonałym wyborem na większość okazji.

Podoba Ci się przepis? Daj mu 5 gwiazdek!

Aktualna ocena przepisu 4.7/5 (23 głosujących)

avatar autora Tomáš Rohlena
Tomáš Rohlena to wszechstronna osoba o szerokich zainteresowaniach. Jest wielkim miłośnikiem jedzenia i okazjonalnego gotowania. Interesuje się również doświadczeniami kulinarnymi w restauracjach. Każdej niedzieli jego rodzina czeka na jego regularny obiad, który dla nich przygotowuje.
ikona sieci społecznościowych ikona sieci społecznościowych

Gdzie jest przepis?

Kategoria: Drinki
Štítky: napój, Inne kuchnie, przepis wegetariański

Komentarze

Dodaj pierwszy komentarz do przepisu Imbirowa lemoniada.

Dodaj komentarz