Orzechówka

Orzechówka to napój produkowany z niedojrzałych orzechów włoskich, podobnie jak migdałówka. Nasze prababcie i babcie używały go do leczenia problemów żołądkowych po…
Składniki, których potrzebujesz
24 orzechów
15 g całej cynamonu
8 g goździków
4 g kwiatów muszkatu (lub orzecha muszkatołowego)
1 l wódki (konjaku lub śliwowicy)
0,5 kg cukru
trochę wody
Sposób przygotowania
Orzechy zbieramy najpóźniej do 24 czerwca, aby nie utworzyły się na nich twarde skorupy.
Kroimy je na cienkie plasterki, dodajemy cynamon, goździki, gałkę muszkatołową i alkohol, a następnie umieszczamy w pięciolitrowej butelce pod celofanem.
Związujemy celofan i stawiamy słoik na słońcu. Okazjonalnie wstrząsamy butelką. Po sześciu tygodniach przecedzamy.
Gotujemy cukier z małą ilością wody i usuwamy powstałą pianę.
Po ostudzeniu mieszamy roztwór cukrowy z filtrowanym ekstraktem orzechowym.
Im dłużej odpoczywa, tym bardziej to korzystne. Świetnie pomaga przy problemach żołądkowych.
Co jeszcze warto wiedzieć o przepisie Orzechówka
Orzechówka to tradycyjny czeski likier, który produkuje się przez macerację zielonych orzechów w alkoholu, często wzbogacony o cukier i przyprawy. Ten pyszny napój ma charakterystyczny ciemny kolor i wyrazisty smak, który zmienia się z latami dojrzewania. Orzechówka zwykle podawana jest jako digestif po posiłku lub podczas różnych uroczystości. Znana jest ze swoich leczniczych właściwości i cieszy się popularnością jako produkt domowy, który często przekazywany jest z pokolenia na pokolenie. Ta przysmak jest symbolem czeskiej tradycyjnej gastronomii.