Letnia sałatka gryczana

Ogórka dokładnie myjemy i obieramy, pozostawiając zielone paski. Następnie przekrawamy go wzdłuż na pół, wydobywamy nasiona łyżeczką i kroimy w ósemki. Pomidory również kroimy i…
Składniki, których potrzebujesz
200 g ugotowanej gryki
1 ogórek sałatkowy
4-5 dojrzałych pomidorów
0,5 średniej cebuli
1 duża garść rukoli
pietruszka gładkolistna
sok z cytryny
oliwa z oliwek (lub inny)
sól
Sposób przygotowania
Dokładnie myjemy ogórka, obieramy, ale zostawiamy część skórki. Przecinamy go wzdłuż, wydrążamy nasiona i kroimy w plasterki.
Pokrojoną pomidora pozbawiamy nasion.
Cebulę kroimy w półksiężyce. Do miski wkładamy ugotowaną gryki, dodaną warzywa i solimy.
Olej mieszamy z sokiem z cytryny, a następnie wlewamy na sałatkę.
Na koniec delikatnie mieszamy z liśćmi rukoli i pietruszki.
Co jeszcze warto wiedzieć o przepisie Letnia sałatka gryczana
Letnia sałatka gryczana
Letnia sałatka gryczana to orzeźwiające i zdrowe danie, idealne na gorące dni. Głównym składnikiem jest gryka, która jest bogata w składniki odżywcze i błonnik. Sałatka zazwyczaj zawiera świeże warzywa, takie jak papryka, ogórek i pomidory, i często jest doprawiana ziołami, takimi jak bazylia lub pietruszka. Wyróżnia się lekkością i doskonałym smakiem, a ponadto jest odpowiednia dla wegetarian i osób z celiakią. Tę sałatkę można podawać jako danie główne lub jako dodatek do mięsa.