Sałatka ziemniaczana na stół wigilijny
Tradycyjny dodatek do wigilijnego stołu. Dzień wcześniej gotujemy ziemniaki w mundurkach. Przygotowujemy zalewę, do której dodajemy ziele angielskie, liść laurowy, ziarenka pieprzu, szczyptę soli, ocet i cukier. W niej gotujemy oczyszczone, pokrojone warzywa korzeniowe oraz jajka, które gotujemy na twardo. Warzywa następnie wyjmujemy i pozostawiamy do ostygnięcia. Obierane ziemniaki kroimy w kostkę lub przepuszczamy przez sitko z kwadratową siatką. Cebulę, ogórki i ugotowane warzywa drobno siekamy. Mieszamy z ziemniakami i groszkiem. Do tego dodajemy musztardę, majonez, olej, sól, pieprz i wszystko dokładnie mieszamy. Na końcu dodajemy obrane, drobno pokrojone jajka i w razie potrzeby dodajemy warzywną zalewę. Jeszcze raz dokładnie mieszamy i wkładamy do chłodu, aby się przegryzło.
Składniki, których potrzebujesz
1 kubek majonez
1 puszka konserwowa groszek
4 szt. marchew
1 szt. seler
5 szt. ogórki konserwowe
3 szt. jajka
2 kg ziemniaki sałatkowe
2 szt. cebula
1/2 kubka jogurt naturalny
4 szt. pietruszka
marynata 1 łyżka ocet
1 szt. liść laurowy
5 ziarenek czarny pieprz w całości
1 łyżeczka cukier kryształ
sól
3 ziarenka ziele angielskie w całości
do smaku musztarda
czarny pieprz mielony
Sposób przygotowania
Samozřejmě, rád pomohu. Prosím, vložte text, který chcete přeložit do polštiny.
Co jeszcze warto wiedzieć o przepisie Sałatka ziemniaczana na stół wigilijny
Sałatka ziemniaczana na wigilijnym stole to tradycyjne danie, które nie może zabraknąć na czeskich świątecznych stołach. Jej podstawę stanowią gotowane ziemniaki, które łączą się z kiszonymi ogórkami, cebulą i jajkami. Sałatka często jest doprawiana majonezem, musztardą i różnymi przyprawami, co nadaje jej niepowtarzalny smak. Każda rodzina ma swój własny przepis, który przekazywany jest z pokolenia na pokolenie. To świąteczne danie symbolizuje rodzinny spokój i tradycje, które przynoszą nam Święta Bożego Narodzenia.