Letnia sałatka ziemniaczana z marynowanym konserwowym warzywami i jabłkami

Ziemniaki obieramy i gotujemy do miękkości, ale nie za długo. Po ostudzeniu przepuszczamy je przez sitko na małe kawałki. Następnie dodajemy warzywa...
Składniki, których potrzebujesz
1000 g nowych ziemniaków
1 Moravanka (marynowane warzywa z cebulką)
2-3 mniejsze pomidorki
kilka łyżeczek musztardy dijon
sól
pieprz
pietruszka gładkokleista
oliwa z oliwek do skropienia
1 małe jabłko
Sposób przygotowania
Obrane ziemniaki gotujemy, aż będą półmiękkie, ale nie za miękkie. Po ostudzeniu przetłaczamy je przez sitko na małe kostki. Dodajemy warzywa, pomidory cherry, musztardę, zioła, oliwę z oliwek i trochę zalewy z Morawanki. Do sałatki nie dodajemy majonezu ani śmietany.
Cebulkę bierzemy z zalewy Morawanki, siekamy ją i dodajemy pokrojone w kostkę jabłko. Wszystko dokładnie mieszamy i zostawiamy w chłodzie do następnego dnia - czyli na noc. Możemy podawać do mięsa lub tak po prostu. Latem jest to również świetna przekąska do wody.
Co jeszcze warto wiedzieć o przepisie Letnia sałatka ziemniaczana z marynowanym konserwowym warzywami i jabłkami
Letni sałatka ziemniaczana z marynowanymi warzywami i jabłkami to orzeźwiająca potrawa, która świetnie uzupełni każde letnie grillowanie. Ziemniaki są ugotowane na miękko i łączą się z kawałkami soczystych jabłek, które dodają sałatce słodkiego akcentu. Marynowane warzywa, takie jak ogórki czy marchewka, wprowadzają pikantny smak, podczas gdy łagodzona majonezem tworzy pyszna i kremową konsystencję. Ta sałatka jest nie tylko smaczna, ale także pełna witamin i energii na gorące letnie dni, idealna jako dodatek lub samodzielne danie.