Niwowy chlebek z winogronami
Weźmiemy formę na chleb, natłuścimy olejem i wyłożymy folią spożywczą. Na drobno zetrzemy ser pleśniowy, a pistacje i natkę pietruszki posiekamy na drobno.
Składniki, których potrzebujesz
200 g niva
250 g ser żółty plasterkowy 45%
100 g szynka
100 g winogrona
500 g miękki twaróg
125 g masło
do dekoracji orzechy pistacjowe
mielona słodka papryka
wg smaku sól
1 - 2 łyżki świeża natka pietruszki
mielony biały pieprz
wg potrzeb olej
Sposób przygotowania
Z twarogu, startego niebieskiego sera i miękkiego masła ubijamy nadzienie, które jeszcze solimy i pieprzymy. Mieszamy z posiekaną pietruszką.
Formę wykładamy częściami plasterków sera, zarówno dno, jak i boki. Na dnie układamy około 1/3 szynki i przykrywamy około połową mieszanki z niebieskiego sera. Do niej równomiernie wciskamy około połowy winogron.
W ten sposób powtarzamy warstwy i kończymy warstwą sera i szynki. Tak przygotowane wkładamy do lodówki na noc, aby stężały i dojrzały.
Następnie wyjmujemy chlebek, kroimy na pożądane części, dekorujemy czerwoną papryką i orzechami. Podajemy z bagietką.
Chlebek z niebieskim serem jest doskonały jako przystawka lub po prostu przekąska..
Co jeszcze warto wiedzieć o przepisie Niwowy chlebek z winogronami
Kanapka z niebieskiego sera z winogronami to pyszna potrawa, która zachwyci twoje zmysły. Kanapka opiera się na delikatnym plasterku świeżego chleba, na którym znajdziesz kremowy ser niebieski, którego wyrazisty smak idealnie współgra ze świeżymi winogronami. To połączenie oczaruje cię nie tylko smakiem, ale także kontrastem tekstur. Jest idealna jako przekąska na przyjęcia czy rodzinne spotkania. Wyśmienite połączenie słonego i słodkiego nie pozostawi ci wątpliwości, że to doskonały wybór na każdą okazję.