Brokolicowe kotleciki
Ten przepis na brokułowe kotleciki jest kolejnym z serii warzywnych placków, które doskonale zastępują kotlety mielone. Jeśli więc macie w domu, lub natknęliście się w sklepie na ładną, zieloną brokułę, nie wahajcie się ani chwili, brokułowe kotleciki to odpowiedni wybór. Nie tylko zostaniecie pochwaleni przez smakoszy, nawet tych najmniejszych, ale także przygotujecie im danie bogate w błonnik i witaminy. Dodatkową wartością przepisu na brokułowe kotleciki będzie odrobina ulgi dla początkujących kucharzy i kucharek. Przepis na brokułowe kotleciki nie wiąże się bowiem z żadnym skomplikowanym gotowaniem. Sposób przygotowania wyróżnia się kuszącą prostotą, która również cieszy, gdy myślicie o szybkim obiedzie.
Brokułowe kotleciki swoją popularność prawdopodobnie czerpią z popularności różnych warzywnych placków, których pradziadkiem są placki ziemniaczane. Wystarczy zatem wymienić ziemniaki na brokuły i macie świetny obiad, kolację lub nawet przekąskę, ponieważ brokułowe kotleciki na zimno będą smakować zarówno w dzień, jak i w nocy, a w połączeniu ze świeżym pieczywem i jogurtowym dipem dosłownie zapraszają do nocnego najazdu na waszą lodówkę. Przepis na brokułowe kotleciki, który dla was przygotowałem, jest dość konserwatywny, więc dostosowujcie go według własnych upodobań. Przepis na kotleciki z brokułów przyda się wam jeszcze wiele razy.
Składniki, których potrzebujesz
1 szt brokuł
2 szt jajka
2 łyżki mąki pszennej
4 łyżki bułki tartej
sól, pieprz
70 g parmezanu
1 ząbek czosnku
olej do smażenia
Sposób przygotowania
Najpierw pokrój brokuły na kawałki. Twardszy łodyga na cienkie krążki, a pokrojone brokuły ugotuj w osolonej wodzie do miękkości.
Następnie ugotowane brokuły razem z czosnkiem zmiksuj przy pomocy blendera, aby powstała masa o grubszej konsystencji.
W większej misce ubij jajka, dodaj drobno starty parmezan, bułkę tartą, mąkę i wszystko dokładnie wymieszaj. Na koniec dodaj mieszankę z brokułami, którą w międzyczasie pozostaw do ostygnięcia.
Na rozgrzanym oleju smaż na złoty kolor z obu stron. Podawaj z tym, co lubisz najbardziej.
Co jeszcze warto wiedzieć o przepisie Brokolicowe kotleciki
Kotlety brokułowe są doskonałym wyborem dla tych, którzy szukają smacznej i zdrowej alternatywy dla tradycyjnych mięsnych kotletów. Zrobione są z gotowanych brokułów, które są bogate w witaminy i minerały, a w połączeniu z innymi składnikami, takimi jak ser, jajka i bułka tarta, tworzą pyszne połączenie. Te kotlety łatwo przygotować na patelni lub w piekarniku, co czyni je odpowiednimi dla każdego, kto chce cieszyć się zdrowym i smacznym posiłkiem. Kotlety brokułowe można podawać jako przystawkę lub danie główne i wnoszą na stół świeży, warzywny smak.