Zapieczone ziemniaki z mielonym mięsem
Obrane i umyte ziemniaki kroimy w plastry. Umytą por kroimy w krążki.
Składniki, których potrzebujesz
800 g ziemniaki
100 g boczek
1 szt por
200 ml śmietana
farsz 1 szt jajko
500 g mięso mielone
100 g ser starty
do smaku pieprz
sól
wg potrzeby tłuszcz do wysmarowania
Sposób przygotowania
Na drobno zetrzemy ser i wmieszamy go w mieszankę mielonego mięsa z jajkiem. Osolić, popieprzyć i rękami dobrze wymieszać.
Na dno wysmarowanego naczynia układamy 1/2 pokrojonych ziemniaków i przykrywamy mieszanką mięsną. Na to "kruszymy" pokrojony por i przykrywamy plastrami wędzonego boczku. Wierzch będzie stanowić druga część ziemniaków. Doprawione według smaku wkładamy do piekarnika na zapiekanie w temperaturze 180°C. Po 20 minutach zalewamy śmietaną i znowu wkładamy na ten sam czas z powrotem do piekarnika lub aż się zrumieni.
Po wyjęciu z piekarnika od razu podajemy.
Co jeszcze warto wiedzieć o przepisie Zapieczone ziemniaki z mielonym mięsem
Zapiekane ziemniaki z mielonym mięsem to tradycyjne danie, które zachwyca swoim smakiem i sytością. Ten przepis łączy delikatne ziemniaki, które są pieczone na złoto, z pysznym mielonym mięsem, które zazwyczaj jest doprawione cebulą i przyprawami. Danie zazwyczaj zapieka się w piekarniku, co nadaje mu wspaniałą teksturę i aromat. Może być podawane jako danie główne, idealne na rodzinne obiady lub kolacje. Zapiekane ziemniaki z mielonym mięsem są także popularne z powodu swojej prostej przygotowania i możliwości wariacji według osobistych upodobań.