Zupa szpinakowa ze śmietaną
Wyjmujemy mrożony szpinak i zostawiamy do rozmrożenia.
Składniki, których potrzebujesz
750 ml woda
1 szt. cebula
4 szt. jajka na twardo
mielony pieprz
2 łyżki masło
1 opakowanie mrożony szpinak
1 kostka maślanka
200 ml śmietana
sól
3 łyżki mąka pszenna
do dekoracji Szczypiorek
Sposób przygotowania
Obieramy cebulę i drobno kroimy. Do garnka dajemy masło, rozgrzewamy je i na nim smażymy cebulkę. Stopniowo wsypujemy i mieszamy mąkę, gdy cebulka jest usmażona, zalewamy wodą. Doprowadzamy do wrzenia, dodajemy kostkę rosołową i przy ciągłym mieszaniu również szpinak. Solimy, pieprzymy i gotujemy przez około 15 minut. Dodajemy śmietanę, mieszamy i jeszcze przez kilka minut gotujemy.
Do zupy wkładamy pokrojone, ugotowane na twardo jajka i możemy podawać posypane szczypiorkiem.
Co jeszcze warto wiedzieć o przepisie Zupa szpinakowa ze śmietaną
Zupa szpinakowa ze śmietaną to pyszne i pożywne danie, które przypadnie do gustu nie tylko miłośnikom warzyw. Ta zupa przygotowywana jest z świeżego szpinaku, który nadaje potrawie bogaty kolor i smak. Kremowa tekstura, dzięki dodanej śmietanie, zapewnia delikatność i gładkość. Zupa zazwyczaj jest doprawiana cebulą i czosnkiem, które dodają jej głębi smaku. Najlepiej podawać na ciepło z grzankami lub chlebem. To świetny wybór na zdrową i szybką kolację, pełną witamin i minerałów.