Caffé latte

Caffé latte
Czas przygotowania: 20 minut
Czas gotowania: 40 minut
Porcje: 4

Czy lubisz kawę? Koniecznie spróbuj caffé latte.

Składniki, których potrzebujesz

cynamon - mielony
1/4 paczki cukier - waniliowy
0,6 dl woda
15 g kawa mielona - espresso
1 dl mleko - np. półtłuste

Sposób przygotowania

Przygotujemy spieniacz do mleka, szklankę na latte i długą łyżeczkę.

Bierzemy mleko i dokładnie je podgrzewamy. Kto lubi słodkie, wsypuje cukier waniliowy. Mieszamy.

Część gorącego mleka wlewamy do szklanki.

Parzymy dobrą espresso. Delikatnie wlewamy ją łyżką do szklanki z gorącym mlekiem.

Bierzemy dobry spieniacz i ubijamy resztę mleka. Powstałą pianę przekładamy do szklanki.

Posypujemy cynamonem i delektujemy się.

Co jeszcze warto wiedzieć o przepisie Caffé latte

Caffé latte to popularny napój kawowy pochodzący z Włoch. Składa się z espresso i większej ilości gorącego mleka, co nadaje mu delikatną i kremową teksturę. Tradycyjnie podawany jest w wysokiej szklance. Stosunek kawy do mleka zwykle wynosi około 1:3, co zapewnia delikatną równowagę między intensywnym smakiem espresso a łagodnością mleka. Czasami caffé latte można ozdobić mleczną pianką lub posypać cynamonem czy kakao. Ten napój jest idealny dla tych, którzy cenią sobie łagodniejsze napoje kawowe o pełnym smaku.

Podoba Ci się przepis? Daj mu 5 gwiazdek!

Aktualna ocena przepisu 4.7/5 (23 głosujących)

avatar autora Tomáš Rohlena
Tomáš Rohlena to wszechstronna osoba o szerokich zainteresowaniach. Jest wielkim miłośnikiem jedzenia i okazjonalnego gotowania. Interesuje się również doświadczeniami kulinarnymi w restauracjach. Każdej niedzieli jego rodzina czeka na jego regularny obiad, który dla nich przygotowuje.
ikona sieci społecznościowych ikona sieci społecznościowych

Gdzie jest przepis?

Kategoria: Drinki
Štítky: napój, przepis wegetariański

Komentarze

Dodaj pierwszy komentarz do przepisu Caffé latte.

Dodaj komentarz