Caffé latte
Czy lubisz kawę? Koniecznie spróbuj caffé latte.
Składniki, których potrzebujesz
cynamon - mielony
1/4 paczki cukier - waniliowy
0,6 dl woda
15 g kawa mielona - espresso
1 dl mleko - np. półtłuste
Sposób przygotowania
Przygotujemy spieniacz do mleka, szklankę na latte i długą łyżeczkę.
Bierzemy mleko i dokładnie je podgrzewamy. Kto lubi słodkie, wsypuje cukier waniliowy. Mieszamy.
Część gorącego mleka wlewamy do szklanki.
Parzymy dobrą espresso. Delikatnie wlewamy ją łyżką do szklanki z gorącym mlekiem.
Bierzemy dobry spieniacz i ubijamy resztę mleka. Powstałą pianę przekładamy do szklanki.
Posypujemy cynamonem i delektujemy się.
Co jeszcze warto wiedzieć o przepisie Caffé latte
Caffé latte to popularny napój kawowy pochodzący z Włoch. Składa się z espresso i większej ilości gorącego mleka, co nadaje mu delikatną i kremową teksturę. Tradycyjnie podawany jest w wysokiej szklance. Stosunek kawy do mleka zwykle wynosi około 1:3, co zapewnia delikatną równowagę między intensywnym smakiem espresso a łagodnością mleka. Czasami caffé latte można ozdobić mleczną pianką lub posypać cynamonem czy kakao. Ten napój jest idealny dla tych, którzy cenią sobie łagodniejsze napoje kawowe o pełnym smaku.