Bezowy likier
Wezmą bez czarne i gotujemy je w wodzie przez około pół godziny.
Składniki, których potrzebujesz
2 łyżki mielona kawa ziarnista
1 l woda
2 l czarny bez
500 ml rum
1 paczka cukier waniliowy
1 kg cukier
Sposób przygotowania
Bezinki przefiltrujemy i dodamy cukier, z którym będziemy gotować przez kolejne 20 minut. Do tego dodamy cukier waniliowy, rozpuścimy i dodamy mieloną kawę, z którą jeszcze gotujemy przez 2 minutki.
Pozwalamy ostygnąć i przecedzamy przez ściereczkę. Na koniec mieszamy z rumem. Przelewamy do słoików lub butelek i przechowujemy w chłodnym miejscu.
Co jeszcze warto wiedzieć o przepisie Bezowy likier
Likier z czarnego bzu to pyszny i aromatyczny napój, który wyróżnia się swoją naturalną słodyczą i unikalnym smakiem. Wytwarzany jest z kwiatów czarnego bzu, które macerowane są w alkoholu, często z dodatkiem cukru i cytryny. Ten likier jest popularny ze względu na swoją delikatność i świeżość, często stosowany jest jako aperitif lub w koktajlach. Likier z czarnego bzu jest nie tylko smaczny, ale także zdrowy, ponieważ owoce bzu zawierają przeciwutleniacze i witaminy. Ciesz się lampką likieru z czarnego bzu jako orzeźwiającym dodatkiem na letnich przyjęciach.