Bezowy likier

Bezowy likier
Czas przygotowania: 20 minut
Czas gotowania: 40 minut
Porcje: 4

Wezmą bez czarne i gotujemy je w wodzie przez około pół godziny.

Składniki, których potrzebujesz

2 łyżki mielona kawa ziarnista
1 l woda
2 l czarny bez
500 ml rum
1 paczka cukier waniliowy
1 kg cukier

Sposób przygotowania

Bezinki przefiltrujemy i dodamy cukier, z którym będziemy gotować przez kolejne 20 minut. Do tego dodamy cukier waniliowy, rozpuścimy i dodamy mieloną kawę, z którą jeszcze gotujemy przez 2 minutki.

Pozwalamy ostygnąć i przecedzamy przez ściereczkę. Na koniec mieszamy z rumem. Przelewamy do słoików lub butelek i przechowujemy w chłodnym miejscu.

Co jeszcze warto wiedzieć o przepisie Bezowy likier

Likier z czarnego bzu to pyszny i aromatyczny napój, który wyróżnia się swoją naturalną słodyczą i unikalnym smakiem. Wytwarzany jest z kwiatów czarnego bzu, które macerowane są w alkoholu, często z dodatkiem cukru i cytryny. Ten likier jest popularny ze względu na swoją delikatność i świeżość, często stosowany jest jako aperitif lub w koktajlach. Likier z czarnego bzu jest nie tylko smaczny, ale także zdrowy, ponieważ owoce bzu zawierają przeciwutleniacze i witaminy. Ciesz się lampką likieru z czarnego bzu jako orzeźwiającym dodatkiem na letnich przyjęciach.

Podoba Ci się przepis? Daj mu 5 gwiazdek!

Aktualna ocena przepisu 4.5/5 (23 głosujących)

avatar autora Tomáš Rohlena
Tomáš Rohlena to wszechstronna osoba o szerokich zainteresowaniach. Jest wielkim miłośnikiem jedzenia i okazjonalnego gotowania. Interesuje się również doświadczeniami kulinarnymi w restauracjach. Każdej niedzieli jego rodzina czeka na jego regularny obiad, który dla nich przygotowuje.
ikona sieci społecznościowych ikona sieci społecznościowych

Gdzie jest przepis?

Kategoria: Czeski, Drinki, Owocowe
Štítky: Kuchnia czeska, napój, przepis wegetariański

Komentarze

Dodaj pierwszy komentarz do przepisu Bezowy likier.

Dodaj komentarz