Ciepła sałatka z soczewicy

Soczewicę gotujemy zgodnie z instrukcjami. W międzyczasie do miski wrzucamy pokrojone pomidorki koktajlowe, sok z cytryny, oliwę z oliwek i gruboziarnistą musztardę, a wszystko dobrze mieszamy.
Składniki, których potrzebujesz
250 g drobnoziarnistej zielonej soczewicy
pomidorki cherry
ser bałkański
sok z cytryny
1 łyżka oliwy z oliwek
1 łyżeczka musztardy gruboziarnistej
świeża kolendra
sól
mielony pieprz
Sposób przygotowania
Soczewicę gotujemy zgodnie z instrukcją.
W misce mieszamy pokrojone pomidorki koktajlowe z sokiem z cytryny, oliwą z oliwek i gruboziarnistą musztardą.
Dodajemy ugotowaną soczewicę i doprawiamy solą i pieprzem.
Przed podaniem sałatkę dekorujemy serem bałkańskim i świeżym kolendrą.
Co jeszcze warto wiedzieć o przepisie Ciepła sałatka z soczewicy
Gorąca sałatka z soczewicy to pyszne i pożywne danie, które doskonale sprawdzi się jako danie główne lub dodatek. Głównym składnikiem jest soczewica, która jest bogata w białko i błonnik. Sałatka często uzupełniana jest o świeżości warzywa, takie jak pomidory, papryka czy cebula, i przyprawiana ziołami, olejem i octem. Gorąca sałatka z soczewicy jest nie tylko smaczna, ale także zdrowa i sycąca, idealna dla wegetarian i miłośników zdrowego stylu życia. Przygotowanie jej jest szybkie i łatwe, co czyni ją ulubionym wyborem do codziennego gotowania.