Sałatka ze świeżego szpinaku
Szpinak myjemy w zimnej wodzie, zostawiamy na chwilę do odcedzenia i delikatnie osuszamy w ściereczce. U liści obcinamy łodygi i kroimy je na paski. Grubo ścieramy rzodkiewki (możemy też pokroić je w cienkie plasterki) i mieszamy z szpinakiem.
Składniki, których potrzebujesz
500 - 600 g świeży szpinak
2 łyżki oliwa z oliwek
1/2 łyżeczki mielona słodka papryka
100 g ser pleśniowy
1 łyżeczka cukier
1 szt. mniejsza cytryna
300 g jogurt naturalny
3 pęczki rzodkiewki
do smaku sól
Sposób przygotowania
Do miski przygotujemy sos z jogurtu, soku z cytryny, papryki, cukru, soli, oleju oraz grubo startych niebieskich serów. Wszystko dokładnie mieszamy.
Sosem polewamy sałatkę i możemy od razu podawać.
Ta sałatka jest pełna ważnych substancji i witamin.
Co jeszcze warto wiedzieć o przepisie Sałatka ze świeżego szpinaku
Sałatka ze świeżego szpinaku to smaczne i zdrowe danie, które przypadnie do gustu każdemu miłośnikowi warzyw. Szpinak jest bogaty w witaminy i minerały, co czyni go doskonałym wyborem na pożywny posiłek. Można go łączyć z wysokiej jakości oliwą z oliwek, sokiem z cytryny i orzechami, które nadadzą sałatce chrupkość. Dodając plastry awokado lub sera feta, podkreślisz smak i sprawisz, że danie będzie bardziej sycące. Ta sałatka jest idealna jako dodatek lub lekki obiad.