Sałatka z ogórków z cebulą
Zróbmy sałatkę ogórkową z cebulą.
Składniki, których potrzebujesz
500 ml woda
3 łyżki ocet
1 szt kuchniowa cebula
sól
1 szt ogórek - sałatkowy
czarny pieprz - mielony
3 łyżki cukier kryształowy
Sposób przygotowania
Najpierw idziemy na targ lub do sklepu po ogórka sałatkowego i cebulę.
Obieramy ogórka i na tarce, na grubszej stronie, ścieramy.
Z cebuli obieramy łupiny, bierzemy elektryczny siekacz i cebulę siekamy na drobno.
Teraz przygotowujemy dressing, który składa się z wody, octu i cukru. Doprawiamy pieprzem i solą.
Ogórka z cebulą mieszamy i polewamy gotowym dressingiem.
Odkładamy do lodówki i serwujemy następnego dnia. Sałatka jest jeszcze smaczniejsza. Do sałatki przyrządzamy np. grillowane mięso.
Co jeszcze warto wiedzieć o przepisie Sałatka z ogórków z cebulą
Sałatka z ogórków z cebulą jest orzeźwiającym i prostym daniem, które cieszy się szczególną popularnością w miesiącach letnich. Głównymi składnikami są świeże ogórki i cebula, pokrojone w cienkie plasterki. Sałatka jest przyprawiana octem, cukrem, solą i pieprzem, czasami dodaje się także koperek dla wzmocnienia smaku. Ta sałatka jest niskokaloryczna i idealnie nadaje się jako dodatek do mięsnych potraw lub jako zdrowa przekąska. Przygotowuje się łatwo i szybko, co czyni ją idealnym wyborem na szybki i lekki obiad lub kolację.