Kruche sałatka z kapusty

Weźmiemy oczyszczoną kapustę pekińską i posiekamy. Włożymy do miski, posolimy, posypiemy cukrem, skropimy oliwą, dodamy ocet i kumin. Rękami dobrze wymieszamy i następnie odstawimy na około godzinę do lodówki, aby kapusta zmiękła.
Składniki, których potrzebujesz
1 szt. kapusta głowiasta
1 łyżka oliwa z oliwek
do smaku cukier
ocet według własnego wyboru (idealny jest ziołowy)
sól
kminek
Sposób przygotowania
Dale już możemy sałatkę dokończyć według własnego gustu. Niektórzy mogą lubić dodanie startego marchewki, dla mnie osobiście smakuje lepiej z podsmażonym boczkiem, a mojej dziewczynie odpowiada koperek.
Tak przygotowaną sałatkę używamy jako dodatek do mięsnych potraw, placków ziemniaczanych i innych dań.
Co jeszcze warto wiedzieć o przepisie Kruche sałatka z kapusty
Kruchliwa sałatka z kapusty to popularne danie, które łączy prostotę z niepowtarzalnym smakiem świeżej kapusty. Ta sałatka składa się z drobno posiekanej białej lub czerwonej kapusty, która często jest wzbogacona marchewką, cebulą lub innymi świeżymi warzywami. Doprawiona jest lekkim sosem z octu, oleju, cukru i soli, który nadaje orzeźwiającą kwasowość i słodycz. Jest idealna jako dodatek do dań głównych, szczególnie mięsnych. Kruchliwa sałatka z kapusty jest nie tylko zdrowa i niskokaloryczna, ale także łatwo dostosowująca się do smaku.