Mochito

Mochito
Czas przygotowania: 20 minut
Czas gotowania: 40 minut
Porcje: 4

Pyszny napój z alkoholem i miętą.

Składniki, których potrzebujesz

2 łyżki lód
1 gałązka mięta
1 sztuka limonka
4 cl rum - biały
1 łyżka cukier - trzcinowy
soda

Sposób przygotowania

Na spotkanie, na świętowanie i na gorące letnie dni.

Na stół przygotujemy szklankę, do której włożymy umyte liście mięty. Posypiemy cukrem.

Weźmiemy limonkę i dokładnie ją umyjemy. Na desce pokroimy ją i dodamy także do szklanki. Nacieramy i tłuczemy.

Wrzucimy lód i skropimy rumem. A teraz wystarczy zalać sodą i gotowe.

Dodamy przedłużoną łyżeczkę. Włożymy słomkę i serwujemy.

Co jeszcze warto wiedzieć o przepisie Mochito

Mojito to orzeźwiający koktajl pochodzący z Kuby, znany z unikalnej kombinacji składników. Jego podstawę stanowi biały rum, sok z limonki, cukier (najlepiej trzcinowy), mięta i woda sodowa. Ten napój jest popularny nie tylko ze względu na pyszną mieszankę słodyczy i orzeźwiającej kwasowości, ale także dla aromatycznego zapachu mięty. Mojito to doskonały wybór na letnie dni, gdy jego chłodzący efekt i świeżość przynoszą ulgę i przyjemność. Ulubiony zarówno na plażowych imprezach, jak i podczas spotkań z przyjaciółmi, jest ikonicznym napojem, który oferuje egzotyczne doznania.

Podoba Ci się przepis? Daj mu 5 gwiazdek!

Aktualna ocena przepisu 4.7/5 (23 głosujących)

avatar autora Tomáš Rohlena
Tomáš Rohlena to wszechstronna osoba o szerokich zainteresowaniach. Jest wielkim miłośnikiem jedzenia i okazjonalnego gotowania. Interesuje się również doświadczeniami kulinarnymi w restauracjach. Każdej niedzieli jego rodzina czeka na jego regularny obiad, który dla nich przygotowuje.
ikona sieci społecznościowych ikona sieci społecznościowych

Gdzie jest przepis?

Kategoria: Koktajl
Štítky: napój, Kuchnia hiszpańska, przepis wegetariański

Komentarze

Dodaj pierwszy komentarz do przepisu Mochito.

Dodaj komentarz