Mochito
Pyszny napój z alkoholem i miętą.
Składniki, których potrzebujesz
2 łyżki lód
1 gałązka mięta
1 sztuka limonka
4 cl rum - biały
1 łyżka cukier - trzcinowy
soda
Sposób przygotowania
Na spotkanie, na świętowanie i na gorące letnie dni.
Na stół przygotujemy szklankę, do której włożymy umyte liście mięty. Posypiemy cukrem.
Weźmiemy limonkę i dokładnie ją umyjemy. Na desce pokroimy ją i dodamy także do szklanki. Nacieramy i tłuczemy.
Wrzucimy lód i skropimy rumem. A teraz wystarczy zalać sodą i gotowe.
Dodamy przedłużoną łyżeczkę. Włożymy słomkę i serwujemy.
Co jeszcze warto wiedzieć o przepisie Mochito
Mojito to orzeźwiający koktajl pochodzący z Kuby, znany z unikalnej kombinacji składników. Jego podstawę stanowi biały rum, sok z limonki, cukier (najlepiej trzcinowy), mięta i woda sodowa. Ten napój jest popularny nie tylko ze względu na pyszną mieszankę słodyczy i orzeźwiającej kwasowości, ale także dla aromatycznego zapachu mięty. Mojito to doskonały wybór na letnie dni, gdy jego chłodzący efekt i świeżość przynoszą ulgę i przyjemność. Ulubiony zarówno na plażowych imprezach, jak i podczas spotkań z przyjaciółmi, jest ikonicznym napojem, który oferuje egzotyczne doznania.