Owocowe puree z budyniem
Na przepis wybieramy owoce według własnego smaku. Myjemy je i miksujemy.
Składniki, których potrzebujesz
2,5 kg owoce
2 paczki proszek budyniowy waniliowy
250 g cukier kryształ
12 dl woda
Sposób przygotowania
Zmiksowane zagotowujemy razem z wodą i cukrem. Do tego dodajemy budyń waniliowy, który mieszamy w odrobinie wody z łyżeczką cukru. Gotujemy to przez około 3 minuty i napełniamy do wyparzonych słoiczków. Słoiki zamykamy i odwracamy do góry dnem. Jeśli nic nie wycieka, możemy odwrócić i przechowywać.
Owocowe puree z budyniem przechowujemy w suchym, chłodnym i ciemnym miejscu.
Co jeszcze warto wiedzieć o przepisie Owocowe puree z budyniem
Owocowe mus z budyniem to pyszny i prosty deser, idealny zarówno dla małych dzieci, jak i dla dorosłych. Bazę stanowi mieszanka rozgniecionych świeżych owoców, takich jak jabłka, gruszki czy banany, uzupełniona delikatnym budyniem waniliowym. Połączenie słodyczy budyniu i naturalnego smaku owoców tworzy harmonijny smak, który jest orzeźwiający i jednocześnie sycący. Podaje się schłodzone, często ozdobione kawałkiem świeżego owocu lub listkiem mięty. Ten deser jest idealny na popołudniową przekąskę lub jako lekki deser po kolacji.