Owocowe puree z budyniem

Owocowe puree z budyniem
Czas przygotowania: 20 minut
Czas gotowania: 40 minut
Porcje: 4

Na przepis wybieramy owoce według własnego smaku. Myjemy je i miksujemy.

Składniki, których potrzebujesz

2,5 kg owoce
2 paczki proszek budyniowy waniliowy
250 g cukier kryształ
12 dl woda

Sposób przygotowania

Zmiksowane zagotowujemy razem z wodą i cukrem. Do tego dodajemy budyń waniliowy, który mieszamy w odrobinie wody z łyżeczką cukru. Gotujemy to przez około 3 minuty i napełniamy do wyparzonych słoiczków. Słoiki zamykamy i odwracamy do góry dnem. Jeśli nic nie wycieka, możemy odwrócić i przechowywać.

Owocowe puree z budyniem przechowujemy w suchym, chłodnym i ciemnym miejscu.

Co jeszcze warto wiedzieć o przepisie Owocowe puree z budyniem

Owocowe mus z budyniem to pyszny i prosty deser, idealny zarówno dla małych dzieci, jak i dla dorosłych. Bazę stanowi mieszanka rozgniecionych świeżych owoców, takich jak jabłka, gruszki czy banany, uzupełniona delikatnym budyniem waniliowym. Połączenie słodyczy budyniu i naturalnego smaku owoców tworzy harmonijny smak, który jest orzeźwiający i jednocześnie sycący. Podaje się schłodzone, często ozdobione kawałkiem świeżego owocu lub listkiem mięty. Ten deser jest idealny na popołudniową przekąskę lub jako lekki deser po kolacji.

Podoba Ci się przepis? Daj mu 5 gwiazdek!

Aktualna ocena przepisu 4.7/5 (23 głosujących)

avatar autora Tomáš Rohlena
Tomáš Rohlena to wszechstronna osoba o szerokich zainteresowaniach. Jest wielkim miłośnikiem jedzenia i okazjonalnego gotowania. Interesuje się również doświadczeniami kulinarnymi w restauracjach. Każdej niedzieli jego rodzina czeka na jego regularny obiad, który dla nich przygotowuje.
ikona sieci społecznościowych ikona sieci społecznościowych

Gdzie jest przepis?

Kategoria: Owocowe, Dla dzieci, Wegetariańskie
Štítky: Kuchnia czeska, przystawka, przepis wegetariański

Komentarze

Dodaj pierwszy komentarz do przepisu Owocowe puree z budyniem.

Dodaj komentarz