Staročeskie placki
Najpierw przygotujemy zaczyn z łyżeczki mąki, drożdży, cukru i połowy szklanki letniego mleka.
Składniki, których potrzebujesz
na ozdobę twardy twaróg
do posmarowania dżem
w razie potrzeby olej do smażenia
ciasto 500 ml mleko
2 sztuki jajka
300 g mąka półgruba
szczypta sól
20 g drożdże
1 łyżka masło
1 łyżka cukier
Sposób przygotowania
Pozostałe mleko mieszamy z jajkami i mąką do zagęszczenia. Dodajemy roztopione masło, szczyptę soli. Tak przygotowaną mieszankę łączymy z zakwasem i mieszamy rzadkie ciasto, które odkładamy na około 40 minut w ciepłe miejsce, aby wyrosło.
Wyrośnięte ciasto nalewamy chochelką do rozgrzanej patelni do naleśników (jeśli takiej nie ma, to na patelnię), która ma w każdym zagłębieniu łyżeczkę oleju. Naleśniki smażymy z obu stron na lekko brązowo.
Po wyjęciu smarujemy je dżemem lub powidłami i posypujemy startym twarogiem.
Co jeszcze warto wiedzieć o przepisie Staročeskie placki
Staročeskie placuszki to tradycyjny czeski przysmak, który cieszy się popularnością od wieków. Te puszyste naleśniki przygotowuje się z prostego ciasta, zazwyczaj z mąki, mleka, jajek i drożdży. Po usmażeniu podaje się je na ciepło, często posypane cukrem i serwowane z owocami, dżemem lub śmietaną. Placuszki są szczególnie popularne na śniadanie lub jako deser. Ich pyszny smak i zapach zawsze przynoszą na stół tradycyjną czeską atmosferę.