Sałatka jajeczna z warzywami

Jaja obieramy i kroimy w plasterki. Niektóre plasterki zostawiamy do dekoracji. Cebulę obieramy, kroimy w cienkie półplasterki i parzymy wrzącą wodą.
Składniki, których potrzebujesz
4 jajka na twardo
garść świeżego lub mrożonego groszku
2 cebule
2-3 cebule dymki
kilka pomidorków koktajlowych
szczypiorek
sos tatarski
Sposób przygotowania
Jaja bez skorupki pokroimy w plastry i kilka z nich zostawimy do dekoracji. Cebulę obieramy i kroimy w cienkie półksiężyce, które sparzamy wrzątkiem, aby straciły ostrość, a pozostał tylko ich smak i chrupkość. Następnie pozostawiamy do ostygnięcia. Dymkę kroimy w krążki, a pomidorki kroimy na pół.
Do miski wkładamy jajka, cebulę, dymkę, dodajemy groszek i wszystko dobrze mieszamy z sosem tatarskim.
Pozostawiamy do ostygnięcia na około godzinę i dekorujemy pomidorami, szczypiorkiem i pozostałymi plasterkami jajek. Podajemy z chlebem.
Co jeszcze warto wiedzieć o przepisie Sałatka jajeczna z warzywami
Sałatka jajeczna z warzywami to pyszne i pożywne danie, idealne jako przekąska lub przystawka. Głównymi składnikami są gotowane jajka, świeże warzywa takie jak ogórki, pomidory i papryka, a często także majonez lub jogurt dla uzyskania kremowej konsystencji. Ta sałatka jest pełna białka i witamin, a jej przygotowanie jest proste i szybkie. Można ją podawać na chlebie, jako dip lub samodzielnie. Jest popularna nie tylko za swój smak, ale również za kolorowość i zdrowe składniki, które wyróżniają się na talerzu.