Soczysta sałatka z ciecierzycy

Ciecierzyce najpierw przepłukujemy i zostawiamy na noc namoczoną. Następnego dnia gotujemy ją do miękkości i odcedzamy. Do ciepłej ciecierzycy dodajemy drobno pokrojoną cebulkę porową, aby zmiękła, sól…
Składniki, których potrzebujesz
400 g ciecierzycy
1 słoik suszonych pomidorów w oliwie z oliwek
1/2 młodego pora
100 g mozzarelli
3 łyżeczki pesto bazyliowego
2 łyżeczki ostrej musztardy
2 ząbki czosnku
ocet
pieprz
sól
Sposób przygotowania
Ciecierzyce przepłukujemy i zostawiamy namoczoną na noc.
Następnego dnia przygotowujemy danie do miękkości i odcedzamy.
Do ciepłej ciecierzycy dodajemy drobno posiekany por, sól, pieprz, musztardę, zmiażdżony czosnek z solą, odrobinę oleju z suszonych pomidorów i bazyliowe pesto.
Mieszamy, przykrywamy i zazwyczaj zostawiamy na parze, aby dokończyć gotowanie.
Do schłod Salatu dodajemy kostki mozzarelli i pokrojone suszone pomidory.
Doprawiamy do smaku - solą, pieprzem, octem lub musztardą.
Co jeszcze warto wiedzieć o przepisie Soczysta sałatka z ciecierzycy
Soczysta sałatka z ciecierzycy to orzeźwiające i pożywne danie, które zadowoli każdego miłośnika zdrowej diety. Głównym składnikiem jest ciecierzyca, która jest bogata w białko i błonnik. Sałatka zwykle zawiera świeże warzywa, takie jak ogórek, pomidory i papryki, które dodają świeżości i smaku. Udekorowana ziołami, takimi jak pietruszka i kolendra, oraz sosem na bazie oliwy z oliwek, idealnie nadaje się na lekki obiad lub dodatek do dania głównego. Ta sałatka nie tylko świetnie smakuje, ale także dostarcza energii i witalności.