Sałatka jajeczna
Na chałupę, na śniadanie, wszędzie pasuje sałatka z jajek.
Składniki, których potrzebujesz
1 szt cebula kuchennA
12 szt jaja
3/4 szklanki wysokiej jakości majonez
1 łyżeczka musztarda - pełnotłusta
sól
czarny pieprz - mielony
Sposób przygotowania
Do garnka z wodą wkładamy jajka, które ugotujemy na twardo.
Pozbywamy się skorupki (pomoże nam zanurzenie w zimnej wodzie).
Cebulę miksujemy i wkładamy do miski z łyżeczką musztardy. Dodajemy ugotowane żółtka.
Wykładamy dobrej jakości majonez i mieszamy.
Dodajemy ugotowane białka, starte na dużych oczkach.
Doprawiamy. Przyprawiamy solą. Mieszamy.
Podajemy schłodzone. Smacznego.
Co jeszcze warto wiedzieć o przepisie Sałatka jajeczna
Sałatka jajeczna to popularne danie, które składa się z gotowanych jajek, majonezu i różnych rodzajów warzyw, takich jak cebula, seler czy szczypiorek. Czasami dodaje się też trochę musztardy lub kiszonych ogórków dla podkreślenia smaku. To sycąca i smaczna sałatka, idealna jako dodatek do mięsa, ale może być też daniem głównym, na przykład z pieczywem. Pyszna kombinacja kremowej konsystencji i wyrazistego smaku jajek zapewnia, że sałatka jajeczna zawsze będzie ulubionym wyborem na obiad i kolację.