Sałatka z chłodnika z jajkami
Na twardo ugotowane jajka obieramy i kroimy na plasterki.
Składniki, których potrzebujesz
500 g szparagi
4 szt. jajka
1 łyżeczka musztarda
1 łyżeczka sok cytrynowy
100 g majonez
3 łyżki sól
1 szczypta mielona ostra papryka
2 łyżki pietruszka
1 szczypta cukier
2 łyżki biały jogurt
Sposób przygotowania
Gotujemy około 3 l osolonej wody, słodzimy szczyptą cukru, a po zagotowaniu dodajemy pokrojone na krótkie kawałki obrane zielonego szparaga. Gotujemy przez około 3 minuty, a następnie szparagi płuczemy pod zimną wodą.
Z boku przygotowujemy sos. Mieszamy jogurt z majonezem, następnie dodajemy paprykę, musztardę i posiekaną pietruszkę.
Na koniec doprawiamy sos sokiem z cytryny i w razie potrzeby solimy.
Mieszamy szparagi z pokrojonymi jajkami, wykładamy na talerz i polewamy przygotowanym sosem.
Co jeszcze warto wiedzieć o przepisie Sałatka z chłodnika z jajkami
Sałatka z asparagus z jajkami to świeże i lekkie danie, które szczególnie docenicie w cieplejszych miesiącach. Ta sałatka przygotowywana jest z świeżego zielonego lub białego asparagus, który jest blanszowany na chrupko. Ostateczny smak jest delikatny i pyszny. Gotowane jajka nadają sałatce niezbędną sytość i białko. Dodatki takie jak cebula dymka, rzodkiewki i lekki cytrynowy dressing z oliwy z oliwek podkreślają świeżość dania. Sałatka z asparagus z jajkami jest świetna jako samodzielne danie lub jako dodatek do mięsa czy ryb.