Domowy marynowany camembert
Wyciśniemy czosnek, wymieszamy z solą i papryką. Przekroimy wzdłuż serki camembert, ich wnętrza posmarujemy czosnkową mieszanką i znowu połączymy. Następnie przetniemy na pół w poprzek.
Składniki, których potrzebujesz
4 szt. ser camembert
5 kulek zespół przypraw
3 ząbki czosnek
1 łyżeczka nasiona gorczycy
2 szt. liść laurowy
2 szt. marynowane papryczki
1 łyżeczka słodka papryka mielona
18 kulek pieprz całe
2 szt. cebula (większa)
według potrzeb olej
Sposób przygotowania
W ten sposób wkładamy serki hermelín do słoika razem z ziołami, pieprzem, nasionami gorczycy i liśćmi laurowymi. Cebulę pokrojoną w krążki na bieżąco wkładamy między sery, tak samo jak pokrojone w paski papryczki.
Sery hermelín w słoiku zalewamy olejem, zamykamy i pozostawiamy na 5-7 dni do przegryzienia.
Co jeszcze warto wiedzieć o przepisie Domowy marynowany camembert
Domowy marynowany camembert to ulubiona czeska przekąska, która łączy smak dojrzałego sera i aromatycznych ziół. Camembert najpierw marynuje się w oleju z czosnkiem, chili i rozmarynem, co nadaje mu wyrazisty smak. Po kilku dniach moczenia smaki i aromaty sera się rozwijają, co czyni go idealną przystawką lub daniem na spotkanie z przyjaciółmi. Ten przepis jest prosty, a mimo to uzyskany przysmak jest pyszny i kuszący. Najczęściej podaje się z świeżym chlebem lub pieczywem oraz lampką dobrze schłodzonego piwa.