Zupę cukiniową z ziemniakami
Przepis na 4 porcje.
Składniki, których potrzebujesz
4 szt. mniejsze ziemniaki
1 szt. mniejsza cebula
1 kostka bulion warzywny
1 garść mrożony groszek
1/4 szklanki czerwona soczewica
5 ząbków czosnek
2 szt. mniejsze cukinie
do smaku natka pietruszki
sól
przyprawa do zup
całe ziarna ziela angielskiego
w razie potrzeby drobna mąka pełnoziarnista
oliwa z oliwek (nie extra virgin)
nasiona sezamu
Sposób przygotowania
Obieramy i drobno kroimy cebulę oraz czosnek. W garnku smażymy je na odrobinie oleju. Do tego wlewamy bulion, dodajemy przygotowane ziemniaki, cukinię, soczewicę i ziele angielskie. Gotujemy tak do miękkości.
Następnie wyjmujemy kulki ziela angielskiego, które pływają na powierzchni, dodajemy groszek i najlepiej świeżą natkę pietruszki. Solimy, pieprzymy do smaku, możemy dodać przyprawę do zupy i dodajemy schłodzoną zasmażkę.
Zupę doprowadzamy do wrzenia. Bierzemy blender ręczny i miksujemy zupę do zgęstnienia.
Tak przygotowaną zupę podajemy od razu i możemy lekko posypać sezamem.
Co jeszcze warto wiedzieć o przepisie Zupę cukiniową z ziemniakami
Zupa cukini z ziemniakami to pyszne i pożywne danie, idealne na letnie dni. Ten przepis wykorzystuje świeżą cukinię, która nadaje zupie delikatny smak i kremową konsystencję. Ziemniaki dodają sytości i głębi smaku, podczas gdy zioła, takie jak pietruszka czy szczypiorek, nadają jej świeżości. Zupę można podawać na ciepło lub na zimno i jest to doskonały sposób na wykorzystanie sezonowych warzyw z ogródka. Przygotowanie jest proste i szybkie, co doceni każda pani domu.