Smalcowa pasta
Prosty przepis na smalcową pastę.
Składniki, których potrzebujesz
20 dkg skwarki
2 szt. ogórki konserwowe
25 dkg miękka kiełbasa
2 szt. szczypiorek
mielona słodka papryka
szczypiorek
musztarda
mielony pieprz
sól
Sposób przygotowania
Mielimy skwarki, wędlinę i ogórki. Cebulkę oczyszczamy i drobno siekamy wraz z szczypiorkiem.
W misce wszystko dobrze mieszamy. Pasta doprawiamy musztardą, solą i pieprzem.
Pasta ze skwarków podajemy z świeżym chlebem. Według upodobań możemy posypać mieloną papryką lub szczypiorkiem.
Co jeszcze warto wiedzieć o przepisie Smalcowa pasta
Smalec z łojczyków to tradycyjny czeski przysmak, który wytwarzany jest z łojczyków, boczku i czosnku. Ta pasta ma intensywny smak i jest popularna jako przysmak na chlebie lub pieczywie. Często podawana jest na przyjęciach i rodzinnych uroczystościach. Przygotowanie smalcu z łojczyków jest szybkie i proste; łojczyki miksuje się z innymi składnikami, aż powstanie gładka pasta. Jest idealna na śniadanie lub przekąskę, a wielu ludzi uwielbia ją również jako część piknikowych smakołyków.