Pasta drożdżowa
Obraną cebulę drobno posiekamy i na rozgrzanej patelni z olejem zrumienimy. Następnie dodajemy pokruszone drożdże i musztardę, ciągle mieszając. Do miski wbijamy jajka, solimy, pieprzymy i ubijamy.
Składniki, których potrzebujesz
1 szt cebula
1 łyżka musztarda pełnotłusta
3 szt jajka
1 szt drożdże
sól, pieprz
wg potrzeby olej do smażenia
do dekoracji szczypiorek
Sposób przygotowania
Gdy wszystko na patelni się połączy, wlewamy roztrzepane jajko. Ponownie nieustannie mieszamy, aż masa się zetnie.
Masę smarujemy ciepłą na świeżym pieczywie. Możemy udekorować posiekaną szczypiorkiem.
Co jeszcze warto wiedzieć o przepisie Pasta drożdżowa
Pasta drożdżowa jest popularnym czeskim przysmakiem, który powstaje z drożdży, czyli fermentów. To danie jest nie tylko smaczne, ale także bardzo zdrowe, pełne witamin z grupy B i białka. Przygotowanie jest proste: drożdże rozpuszcza się na maśle, dodaje się jajko, sól i przyprawy. Otrzymaną mieszankę można posypać posiekanym szczypiorkiem lub pietruszką. Pasta doskonale nadaje się na świeży chleb lub bułkę, idealna na śniadanie lub lekką kolację. Dzięki swojej prostocie i wartościom odżywczym ta pasta jest bardzo popularna w czeskich domach.