Alevropita

Alevropita
Czas przygotowania: 20 minut
Czas gotowania: 40 minut
Porcje: 4

Alevropita, czyli Epiran Feta Tart, to jajeczna omletka w stylu słonego ciasta. Jest bardzo łatwa do przygotowania, a podstawą są oczywiście jajka i ser w smaku masła.

Składniki, których potrzebujesz

2 łyżki rozpuszczone masło
2 szklanki mleko
1 ricotta
1 ser feta
oregano
tymianek
chili
ciasto phyllo (podobne do ciasta francuskiego)

Sposób przygotowania

Rozgrzewamy piekarnik i kładziemy arkusz ciasta phyllo na blachę. Jajka, mleko, ricottę i fetę ubijamy na gęstą masę. Dodajemy pozostałe składniki i układamy je na cieście. Przykrywamy kolejnym arkuszem ciasta, polewamy jajkiem i wstawiamy do pieczenia.

Co jeszcze warto wiedzieć o przepisie Alevropita

Alevropita to tradycyjna grecka potrawa, która pochodzi z Epiru, górskiego regionu na północnym zachodzie Grecji. Ta prosta, ale smaczna pita przygotowywana jest z mąki, oliwy z oliwek i wody, a często wzbogacana jest lokalnym serem feta lub innymi składnikami według gustu. Alevropita pieczona jest w piekarniku, aż powstanie cienka i chrupiąca skórka. Dzięki swojej prostocie i możliwości łatwego przygotowania jest ulubioną potrawą zarówno na co dzień, jak i podczas uroczystości. Podawana jest jako przystawka lub lekki danie główne.

Podoba Ci się przepis? Daj mu 5 gwiazdek!

Aktualna ocena przepisu 4.7/5 (23 głosujących)

avatar autora Tomáš Rohlena
Tomáš Rohlena to wszechstronna osoba o szerokich zainteresowaniach. Jest wielkim miłośnikiem jedzenia i okazjonalnego gotowania. Interesuje się również doświadczeniami kulinarnymi w restauracjach. Każdej niedzieli jego rodzina czeka na jego regularny obiad, który dla nich przygotowuje.
ikona sieci społecznościowych ikona sieci społecznościowych

Gdzie jest przepis?

Kategoria: Smaki, Grecka
Štítky:

Komentarze

Dodaj pierwszy komentarz do przepisu Alevropita.

Dodaj komentarz