Alevropita
Alevropita, czyli Epiran Feta Tart, to jajeczna omletka w stylu słonego ciasta. Jest bardzo łatwa do przygotowania, a podstawą są oczywiście jajka i ser w smaku masła.
Składniki, których potrzebujesz
2 łyżki rozpuszczone masło
2 szklanki mleko
1 ricotta
1 ser feta
oregano
tymianek
chili
ciasto phyllo (podobne do ciasta francuskiego)
Sposób przygotowania
Rozgrzewamy piekarnik i kładziemy arkusz ciasta phyllo na blachę. Jajka, mleko, ricottę i fetę ubijamy na gęstą masę. Dodajemy pozostałe składniki i układamy je na cieście. Przykrywamy kolejnym arkuszem ciasta, polewamy jajkiem i wstawiamy do pieczenia.
Co jeszcze warto wiedzieć o przepisie Alevropita
Alevropita to tradycyjna grecka potrawa, która pochodzi z Epiru, górskiego regionu na północnym zachodzie Grecji. Ta prosta, ale smaczna pita przygotowywana jest z mąki, oliwy z oliwek i wody, a często wzbogacana jest lokalnym serem feta lub innymi składnikami według gustu. Alevropita pieczona jest w piekarniku, aż powstanie cienka i chrupiąca skórka. Dzięki swojej prostocie i możliwości łatwego przygotowania jest ulubioną potrawą zarówno na co dzień, jak i podczas uroczystości. Podawana jest jako przystawka lub lekki danie główne.